galéria megtekintése

Érték nélkül

1 komment


Tamás Ervin

A konstelláció változik. Volt nexus, nincs nexus. Elhiszem, hogy drabálisabb sztori, amikor a testvéri tankokból ellenségesek lesznek, s látványos rohammal szorítják ki az üzlet összes területéről a hűtlenné vált barátot. De a szürkébb esetek még fontosabb tanulságokkal járnak.

Olvasom, hogy „kedvenc cége nem sokkal élte túl Papcsák Ferenc polgármesterségét". A bíróság ugyanis felszámolást kezdeményezett a zuglói közbeszerzéseken korábban taroló Ligetsor-Bau ellen. Félő, hogy az országban nem egyedül ez a vállalkozás járt így. Bárminemű hatalmi átrendeződés komoly megrázkódtatást okoz a vállalkozói terepen is. Mert a nagy sebességgel zajló klientúraépítés más természetű versenyszellemet teremt, mint a piac. Orrunk előtt nőnek ki a földből pályázatokra kreált cégek, ha kell, hipp-hopp változnak a tulajdonviszonyok, különös milliók kelnek útra baráti kölcsönök formájában, vesznek-visszavesznek, kiválnak, beolvadnak – mint a rulettgolyók, úgy pörögnek a vállalkozások az egyre mesésebb számok között. Bizonyos kapcsolatokkal, ha megvannak, még az is jól jár, aki az üzletnek háttal állt.

Csak laboratóriumi körülmények között állítható elő olyan állapot, amely kiküszöböl mindenfajta összeköttetést, befolyást, ráadásul a piaci sterilitás is okozhat bajt – de ha fölborul a kettő közötti egyensúly, az nem csupán a lekenyerezettek végtelen seregét állítja az aktuális politikai hatalom oldalára, ezzel mintegy előkészítve a majdani totális őrségváltást, hanem fokozatosan aláássa a gazdaság alapértékeit. Az ártól, minőségtől, teljesítménytől függetlenedő győztesek maguk is egyre inkább más tulajdonságokat preferálnak, elfeledkezhetnek a piac törvényeiről, megszokják, hogy rájuk más szabályok vonatkoznak.

 

Későn döbbenünk rá, hogy a közvilágítás korszerűsítése nem több fényt, hanem esti homályt okoz; hogy az új vasútvonal sebességkorlátozással jár; hogy fölöslegesen épült egy alagút vagy viadukt. Hajlamosak vagyunk összekeverni az ésszerű támogatást a túlzott „helyzetbe hozással". A kiválasztottak paradicsomával. Akiknek ölükbe hull a szerencse, s nincs meg a tehetségük (plusz veszélyérzetük) ahhoz, hogy azt meg is tartsák. Hogy legalább a babusgatás éveiben fölkészüljenek arra a más paraméterekkel bíró világra, amely vad és utálatos. Kíméletlen. Ők legfeljebb abban bízhatnak, hogy nem profilt, hanem irányt váltanak – mármint az új hatalmasságok iránti elköteleződésben.

Nyilván vannak bölcsebbek, akik ezt felismerik, és másként értelmezik a túlélést. Mert ez a közeg nem csupán a pazarlást, a ­rossz minőséget „termeli ki", távolabb mutató, általánosabb károkkal jár: a krónikus kudarccal, lecsúszással. Ez ismét csak nagyobb izoláltsághoz, mélyebb sértettséghez, ismerős előítéletekhez vezet – ezeket a legkönnyebb előhívni. Annak a bizonyos cégnek 2012-ben 1,2 milliárd körül volt az árbevétele. 2014-ben a 200 millió forintot sem érte el. Előbb kegyvesztetté, majd fizetésképtelenné vált. Ennyi volt?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.