galéria megtekintése

Erőtlenek

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 26. számában
jelent meg.

6 komment

A szerk.
Népszabadság

Magyarország úgy járt, hogy kap ugyan valamekkora támogatást a menekülthelyzet enyhítésére, de Brüsszel még túlzottnak tartja a magyar vészriadót. Ugyanakkor a kormánynak visszavonulót kellett fújnia a dublini szerződés ügyében is: fogadjuk a visszatoloncolt menekülteket, ahogy eddig is.

A helyzet az, hogy Orbán Viktort nem veszik igazán komolyan Brüsszelben akkor sem, amikor valóban komolyan kellene venni, amikor valóban hitelesnek kellene elfogadni azt, amit mond, de legalább elgondolkodni azon, amit a kormányfő állít.

Szinte kitapintható a miniszterelnök csalódottsága amiatt, hogy Brüsszel nem hajlandó elfogadni azt, hogy Magyarországon súlyosabb a helyzet, mint Olaszországban vagy Görögországban. Magunk nem vagyunk abban a helyzetben, hogy erről valódi tudásunk legyen, de azt megerősíthetjük: Magyarországon igenis súlyos a helyzet.

 

Lehet, hogy a kerítésépítési bejelentés hatására, lehet, hogy nem, de tömegével érkeznek a menekültek, és a befogadóállomásokon már nincs több hely.

Megoldást kell találni. Európait. Ami – hitünk szerint – nem a kerítések mögött rejlik, nem is az uniós egyezmények felmondásának meglebegtetésében.

Vannak más módszerek, és nemcsak új objektumok kialakítására, a határőrizet megerősítésére gondolunk, hanem hatékony diplomáciára is. Ez utóbbihoz két dolog elengedhetetlen: a jó diplomaták és a bizalom.

A jó diplomaták már nincsenek szolgálatban, az Orbán iránti bizalom pedig rég oda. Baj van, s magunk vagyunk – Orbán politikája beérett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.