galéria megtekintése

Erdőből házba

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Áttörés Kispesten. A közgyűlés másfél év huzavona után döntött két volt „servúdi” erdőlakó szociálisbérlakás-ügyében. A lakásfelújítást A Város Mindenkié csoporton belül ténykedő Utcáról Lakásba Egyesület szervezi, a cél a hajléktalanok „visszaterelése” a normális kerékvágásba. Lakáshoz jutva Csorba János könnyebben vállalhat munkát, Horváth Sándorné pedig visszakaphatja négy gyermekét.

A Város Mindenkié olyan hajléktalan aktivisták és jellemzően értelmiségi szövetségeseik csoportja, amelynek célja a hajléktalanok jog- és érdekvédelme. Az aktivisták többször megjelennek kilakoltatásokon, olykor testükkel állják el a hatóság útját. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a hajléktalanok „hajkurászása”, aminek a Fidesz-kormány alatt megteremtették a jogi kereteit, nem vezet sehová.

A legveszélyesebb szerintük, hogy százezreket sújtanak számukra elviselhetetlen rezsiterhek, s veszíthetik el így könnyen a lakásukat. A megoldás egy komoly szociálisbérlakás-program lenne, amelyre azonban a hatalomnak nem áll rá a keze. Itt mintha bűn lenne szegénynek lenni, így pedig bajos a hajléktalanság elleni küzdelem. Kispesten sem épültek bérlakások, nem tudják megoldani a legtöbb kerületi hajléktalan gondját, de legalább egyen-egyen tudnak segíteni.

 

Ha Csorba Jánosék boldogulnak, a példa követendő lehet. Másoknak más városokban, kerületekben is feltűnhet, hogy nem a merev szabály az első, hanem az emberség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.