galéria megtekintése

Épp jókor

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az értelmetlen kérdésével jókor érkező rejtélyes magánszemély és a Nemzeti Választási Bizottság közös erőfeszítése kellett ahhoz, hogy megint hónapokig álmodni se lehessen arról: népszavazás szünteti meg a vasárnapi boltzárat.

A magánszemély pár perccel azután adta be indítványát, hogy a választási iroda a honlapján újra lehetővé tette ezt. Talán közel lakik. Erre utal, hogy neve eddig csak a Schmuck Andor-féle szociáldemokraták terézvárosi jelöltjei között bukkant fel.

Pedig ezúttal az MSZP is gyorsan kapcsolt, amivel ritkán vádolható. A választási iroda szerint túl gyorsan, először ezért utasította vissza a beadványukat. De így a magánszemély kérdése is idő előtti lett volna, és azokra a civilekre száll a kezdeményezés joga, akik más kérdésekben már gyűjtik az aláírásokat. Új érvre volt szükség, és az meg is lett: az MSZP képviselője nem korán, hanem túl későn adta be a kérdést, megelőzte őt a közel lakó magánszemély, aki előbb ért oda a portára, bár az aláírásgyűjtő ívet később adta le.

 

Azt, hogy mi számít megérkezésnek, akár érdekes jogi dilemmának is minősíthetnénk, ha nem tudnánk, mi mindent tett a Fidesz azért, hogy többé ne lehessen érvényes népszavazást tartani. Ha nem tudnánk, hogy az emberek kétharmada ellenzi a boltzárat. Ha hihetnénk, hogy a magánszemély véletlenül járt pont jókor az Alkotmány utcában. Ha nem láttuk volna azt a kínos csűrés-csavarást, ahogy az NVB eljutott e döntésig. Az az NVB, amit Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora vezet. Az ő felügyelete alatt oktatják a majdani közszolgákat. Kit fognak szolgálni?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.