galéria megtekintése

Enni vagy nem enni?

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A zöldségféléket és a gyümölcsöket a termesztés során folyamatosan vegyszerezik, a szállítás és a raktározás idején éréskésleltetővel és gomba elleni szerekkel, az üzletben sokszor érésgyorsítóval kezelik. A húsukért tartott állatokat antibiotikumokkal és hormonokkal is etetik. A növényevőket húsból és halból készült fehérjével táplálják, az elhullott állatokból is takarmány készül. A konyhakerti növényeket hígtrágyával vagy szennyvíziszappal táplálják. Az ásványvizek palackjából és az élelmiszerek csomagolásából lágyítók és színezékek kerülhetnek a táplálékunkba.

Ez tudományosan bizonyított tény. Akkor tehát ne együnk semmit? Vagy ellenkezőleg: mindegy, mit fogyasztunk? Nagyobb biztonságban vannak a vegetáriánusok, mint a húsevők? Egyáltalán létezik még biztonságos táplálkozás?

E dilemmák megválaszolásához a „hivatalos” tudomány kevés támpontot ad, az élelmiszerbiztonság intézményei olykor az élelmiszeripar lobbistáiként működnek. Eközben egyre nyilvánvalóbb: attól, hogy valami engedéllyel kerül az üzletekbe, nem biztos, hogy fogyasztásra érdemes.

 

A vörös húsok leleplezése után sincs más tanulság, mint néhány ökölszabály: az ismert és ellenőrzött forrásból származó, minél kevésbé feldolgozott élelmiszer többnyire egészségesebb a többinél. A minőségi étel drága, a tömegtermelés kockázatos – a változtatáshoz nemcsak a szabályokat, a fogyasztói szisztéma alapjait is meg kell reformálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.