galéria megtekintése

Emlékmű

ÖTÖDIK HASÁB

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Így volt jó. Mint mikor a színész az őrült bukás után az oldalajtón hagyja el a színházat, mélyen a homlokába húzott kalapban, mert fél, hogy a végén még tojással dobálja meg a karzat felhergelt népe.

Pontosan így járt el a magyar kormány is, amikor szombatról vasárnapra virradóra, egy félájult, hőségtől tikkadt éjszakán belopakodott a Szabadság térre, sitty-sutty körbezárta a szívének kedves szobor elhelyezésére kijelölt mélygarázslejáratot, majd végső helyére pottyantotta a művet.

Na tessék, pupákok, hiába tiltakoztatok százkét napig, hiába védtétek élőlánccal meg saját kis személyes tárgyaitokkal ezt a földdarabot itt, az egykori Újépület és a Széchenyi-féle első pesti liget határán, végül mi győztünk. Itt, az elnyomás és a szabadság nagyon is kézzel fogható mezsgyéjén a miénk lett az utolsó szó. Kezdetéhez méltón ért véget ez a végtelenül kínos történet.

 

Történhetett volna másként? Orbán Viktor ismeretében aligha. Mintha csak fokozta volna a legmagasabb szintű elszántságot a soha nem azonosított eredőjű terv, a német megszállás emlékműve ellen kibontakozó széles körű tiltakozás.

Minél többen kérték, tanácsolták, követelték, hogy a kormány ezt ne tegye, ne emeljen egy zavaros ideológiának szobrot a magyar főváros szent helyszínén, annál inkább ragaszkodott a megvalósításhoz.

És bár a végére megkeseredett a szájuk íze, pontosan tudták, hogy csak rossz és még rosszabb megoldás közül választhatnak, visszakozni nem az ő stílusuk.

Immár áll tehát egy új emlékmű a Szabadság téren. A hatalmi dölyf, a buta erőszakosság, a sunyi múlthamisítás emlékműve.

Sokunknak ezután mindig az fog eszébe jutni róla: bár még gyenge, de igenis van erő, amely képes dacolni velük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.