galéria megtekintése

Embervadászat

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Aki jót akar, egy ideig inkább ki sem lép az utcára, ha például a ruhája nem makulátlan, vagy a szabadsága alatt sok időt töltött a napon. Ilyenkor inkább használjon fehérítőkrémet, nehogy színes bőrűnek nézze egy lelkesen szabálykövető rendőr. Mindenképpen legyen nála személyi vagy jogosítvány, esetleg útlevél, de a legjobb, ha mindegyik.

Főleg, ha vonatjegyvásárlásra készül. Tudom, hogy ehhez nem kellenek személyes okmányok, de ha nincs igazolvány, jogsi vagy útlevél az embernél, viszont „spontán” igazoltatáskor a precízen eligazított rendőr talál nála egy vonatjegyet, biztosan illegális bevándorlónak fogja nézni. Az is fontos, hogy rendőr közelében semmiképpen ne telefonáljon senki külföldiül.

Számos, a határ túloldalán tapasztaltakról szóló beszámolóból, de már a hazai bűnügyi információkból is tudható, hogy a menekültek sem mind szakadtak. Igen nagy számban vannak köztük „jól öltözöttek”, akiknek GPS-es mobiljuk van, iPhone 6-oson beszélnek a ki tudja hol lévő rokonaikkal. Magyarországon is találkoztak már a rendőrök olyan menekültekkel, akiket az embercsempészek wellnesshotelben szállásoltak el, mert ők azt is meg tudták fizetni.

 

Mindezekből pedig sokan máris levonták a nyilvánvaló következtetést: aki jól öltözött, láthatóan van pénze, és még iPhone-ra is futja neki, azt biztosan nem üldözik, tehát nem menekült, úgyhogy akár mehet is vissza oda, ahonnan jött. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben azok a rendőrök, akiknek egy állítólagos ORFK-s belső utasítás szerint mostanság illegális bevándorlókra kell vadászniuk. Mert a leírás szerint a menekültek vagy szakadtak, koszosak és ruppótlanok, vagy jól öltözöttek, akiknek még pénzük és mobiljuk is van.

Azonban a két csoportnak van egy közös pontja: bármelyikhez tartozzon is a menekült, nem beszél magyarul. Tehát aki külföldiül beszél az utcán, és várakozik valakire vagy valamire, az eleve gyanús. És aki menekültgyanús, arra a rendőr a törvény teljes szigorával csap le. Ilyen és hasonló iránymutatások vannak abban a Hvg.hu által bemutatott (amúgy titkos, szigorúan belső használatra készült) rendőrségi kisokosban, amelynek azonban az ORFK hivatalos honlapja még a létezését is tagadja.

Csak egy belső szakmai módszertani útmutatót készített a rendőrség a harmadik országbeli polgárokkal szembeni egységes intézkedés érdekében. Nevezzék bárhogy is, az iromány a cikk szerint utasítja a rendőröket, hogy jelentsék fel a menekültnek látszókat, akkor is, ha a kihágásuk más esetekben egy figyelmeztetéssel vagy pénzbüntetéssel is rendezhető lenne. A feljelentések aztán majd a bíró asztalán meggyőzően bizonyítják, hogy az idegen renegát alak, tehát azonnal ki kell utasítani az országból.

A rablókkal, betörőkkel, erőszaktevőkkel, az időseket fosztogató csalókkal és közpénzkezelőnek látszó tolvajokkal szemben egységes rendőri fellépést garantáló kisokos még nem készült el. Utóbbiakra tán ezért nem vadásznak a rendőrök. Maradnak nekik a menekültnek látszók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.