galéria megtekintése

Embereink

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Politikai hatalma nincs, mégis milliárdok figyelnek rá. A másiknak van hatalma, mégsem mindenható. Egy argentin katolikus és egy német protestáns. Egy férfi és egy nő. Ferenc pápa és Angela Merkel kancellár. Különböző kultúrák, különböző neveltetések, életutak. Mégis a világsajtóban együtt emlegetik őket karácsonykor, a béke és a szeretet ünnepén. Mert ugyan a világ számos pontján most sincs se béke, se szeretet, ők ketten markánsan és figyelemre méltóan tesznek azért, hogy más legyen ez a világ.

Nem meglepő, hogy egy pápa karácsonyi beszédében a béke mellett foglal állást. De Ferenc megszólalásában a gyerekeket vette védelmébe. A konfliktusok, a háborúk, a pusztítás legvédtelenebb, legkiszolgáltatottabb áldozatait. Akik még Jézus szülőhelyén is bombázások célpontjai.

Akik Kelet-Ukrajnában is szenvednek a gyűlölködéstől. Akiket a legkönnyebb kizsákmányolni – mindenféle pokoli értelemben. A The Times sokak által számon tartott választásában Angela Merkel lett az év embere. Akinek nincs gyermeke, mégis van benne valami családanyás. Ahogy a konfliktusokat szelíd szigorral igyekszik tompítani. Ezt próbálja meg a Nyugat és Oroszország között is. Sokan úgy gondolták, ha valaki, ő hangot talál Vlagyimir Putyinnal. Merkel ma már sokkal keményebb, mint volt, de Putyin is tudja: ha egyszer vissza akar jönni, kinél kell kopogtatnia. Ezt méltányolták a Timesnál.

 

A brit konzervatív lap szerint Merkel nélkülözhetetlen asszony a veszélyes férfiakkal teli világban. Van nélkülözhetetlen úr is. Ferenc pápa. Figyeljünk mindkettejükre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.