galéria megtekintése

Embercsempész a kormány?

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Ausztriában a közelmúltban tíz hónap szabadságvesztésre ítéltek embercsempészetért egy magyar férfit, amiért három szírt átvitt autóval a határon Magyarországról.

Még csak nem is vizsgálták az üzletszerűséget (azaz, hogy kért és kapott-e pénzt a fuvarért), panaszolta az ügyvédje. Ehhez képest vasárnap a „bécsi menekültmentők” több mint száz személygépkocsival jöttek Magyarországra. Mindenki felvett annyi menekültet, ahányat csak tudott, és már fordult is vissza. Sem a magyar, sem az osztrák hatóságok nem tartóztatták fel őket.

Nem ez volt az első eset, amikor a rendőrség félrenézett. Egy időben már a Keleti pályaudvaron leszedték a vonatokról a menekülteket, vagy ha ott nem, útközben, Győrnél vagy Hegyeshalomnál. Majd egyik napról a másikra – a hivatalos megfogalmazás szerint – taktikát váltottak, minek következtében mindenki mehetett, amerre akart.

Utóbb kiderült: a magyar és a német kormány illetékesei titokban megállapodtak, hogy kiengedünk pár ezer migránst, hogy csökkentsük a Keletinél lévő rendőri erőkre és a MÁV-ra nehezedő nyomást. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt beismerte, de azt már nem árulta el, hogy ki utasította erre a rendőrséget. Teljes a káosz a menekültekkel kapcsolatos jogalkalmazásban nálunk és Ausztriában is.

 

Ügyészségi kezdeményezésre 2006-ban a Legfelsőbb Bíróság határozatban mondta ki: az embercsempészés egyik elkövetési magatartása a segítségnyújtás. Vagyis az is elítélhető embercsempészésért, aki „a külföldről érkező illegális határátlépők szándékának és úti céljának ismeretében vesz részt e személyek elszállításában, ellátásában, azért, hogy végül Németországba illegálisan bevándorolhassanak”.

Ez a határozat valamennyi bíróság számára követendő és alkalmazandó. Eszerint bárkiből embercsempész lehet, aki segíti a menekülteket. A Migration Aid aktivistáitól kezdve a kormány azon tagjaiig, akik döntöttek a Keletinél összegyűlt sokaság Hegyeshalomra szállításáról, és a sofőrökig, akik ezt végrehajtották.

A Legfelsőbb Bíróság azt is kimondta, hogy „bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megállapításához egyetlen alkalommal történt közreműködés is elegendő lehet, feltéve, hogy az elkövető tisztában van azzal, hogy az illegális határátlépők eredményes segítése – célba juttatása – csak bűnöző csoportok szervezett együttműködése révén történhet meg”.

Kormányunk a migránsok buszos utaztatására azt mondta: egyszeri eset. Az idézett bírósági határozat szerint ez is elég azonban a bűnszervezetben elkövetett embercsempészet megállapításához. Hiszen ha valakiről, a kormányról feltételezni kell: tisztában van azzal, hogy az illegális bevándorlók csak bűnszervezetek segítségével juthattak át országok és határok sokaságán.

Magyarország kormányát persze senki nem fogja embercsempészéssel meggyanúsítani. Ausztriáét sem, noha ugyanazt teszi, amiért korábban országa egyik bírósága nyolc hónapot mért egy magyarra. Pedig amit tesznek, nem felel meg a vonatkozó nemzeti és uniós jogszabályoknak, akárhány sajtótájékoztatón hangoztatták is a hatóságok saját működésük törvényességét.

Ahol Merkel kancellár ígérete, az osztrák államtitkár és a magyar nagykövet titkos paktuma simán felülírhatja az amúgy betarthatatlan uniós és nemzeti jogot, ott bármi megtörténhet. Egy vaskalapos rendőr és ügyész bármikor indíthat eljárást akár a menekültek legjámborabb segítői ellen is. Főleg, ha szólnak is neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.