galéria megtekintése

Emberbiznisz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 01. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Gyorsabban lehet törvényt csinálni, mint drótkerítést. Ha a Fidesznek ennyire sürgős volt a menedékjogi törvény módosítása, akkor a népvándorlás elterelésével sem fog várni a kerítés megépítéséig. Rogán Antal világosan megmondta még június 10-én: a kormány azt szeretné elérni, hogy az illegális bevándorlók ne is akarjanak Magyarországra jönni, hanem legyenek tisztában vele, hogy mindenképpen visszaküldik őket Szerbiába, a menedékjogi kérelmüket sem tudják itt beadni többé. Attól a naptól, hogy a törvénymódosítás hatályba lép,Magyarország minden szomszédjának visszatoloncol minden határsértőt, akit elfognak a rendőrök. Vizsgálgassák azok, melyik földönfutó jogosult nemzetközi védelemre, melyik nem. Ha meg nem akarják vizsgálni, akkor toloncolják ők is egy országgal visszább őket.

Véget ér a szírek, afgánok, pakisztániak, szomáliaiak békés üldögélése az ásotthalmi mezőőrök terepjárója mellett, várva a barátságos magyar rendőrökre, akiktől menedékjogot lehet kérni. Elkezdődik az akár halálos bújócska, fogócska – csak az a migráns juthat el az ígéret földjére, akit az embercsempészek érintés nélkül visznek keresztül Magyarországon. Nem a röszkei hangár, a szegedi Tisza pályaudvar, valamelyik magyar befogadóállomás, majd Németország lesz a cél, hanem újra meg újra a kedves szerb hatóságok.

Szegeden kissé megkésve, de összeállt egy civil mozgalom a menekülők segítésére. Nem azt nézik, honnan jött, hová tart – hanem hogy most éhes, fázik sok elgyötört, gyakran kifosztott ember, sírva kapaszkodik édesanyjába a rémült kisgyerek. De a migránsok csak ebben az egyben egyformák – máskülönben hozzák magukkal a sorsukat. Itt is sokszor utálja egymást síita és szunnita, az arab lenézi az afrikait – a befogadóállomásra is hozzák magukkal mindazt, ami otthon pokollá tette az életüket, és ami elől elmenekültek.

 

Nyugat-Európa nem fog érdemben beavatkozni, legföljebb fintorog kissé, hogy Magyarország őhelyette végzi el az illetlen munkát. A magyar közvélemény túlnyomó többsége támogatja a kormányt abban, hogy tartóztassa föl vagy terelje másokhoz az újabb kori népvándorlást. Polgárok és polgárőrök már eddig is versenyt jelentették a rendőröknek, ha fekete embert láttak, kettőt, ötvenet vagy százat. Csakhogy az idegenek eddig illemtudóan megvárták a rendőrségi buszt. Ezentúl százan százfelé fognak majd szaladni. Elvi kérdés is lenne egynéhány, de valójában csak két pragmatikus kérdés maradt nyitva. Az egyik, hogy bírja-e majd „élőerővel” a magyar hatóság, hogy összefogdossa az illegális migránsokat. A másik, hogy az embercsempészet jövedelmező bizniszében mennyire mélyen van benne a magyar rendőrség és a politika – ahogyan a szerb, az albán vagy a macedón hatóság és politika minden bizonnyal érintett. De talán az embercsempészetre is érvényes a Fidesz örök igazsága: mindenki annyit ér, amennyije van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.