galéria megtekintése

Elzászi csirkepörkölt

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 31. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Ültem a minap Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén, az újságíróknak és nyugdíjas látogatócsoportoknak fenntartott karzaton. Miközben azt néztem, hogyan alázzák magukat nemtelen vitával a hazánkat képviselők, miként pufogtatnak üres frázisokat, s miért válasz minden kritikára, hogy „de a magyar emberek kétharmaddal bizalmat szavaztak, és innentől kuss”, nos, úgy este fél tíz felé, a vita felénél eszembe jutott, hogy még nem is ettem rendes tarte flambée-t.

Helyi specialitás, tejfellel megkent, húsos szalonnával, hagymával megszórt leheletvékony tésztát vetnek kemencébe, és sütik meg hirtelen, emiatt a franciák pizzájának is nevezik errefelé. Hiányérzetem tovább fokozódott, amikor Morvai Krisztina azzal az épületes mondattal állt elő, hogy hiába vitatkoznak itt a szeme láttára a fideszes meg a liberális képviselők, odakint a folyosón valójában barátilag összeborulnak, és egymás hátát lapogatják elégedetten. Elvégre ő maga látta, milyen szívélyesen pusmogott legalább tíz percen keresztül Szájer képviselő a holland zöldpárti Sophia in ’t Velddel, s ellentmondást nem tűrőn követelte: azonnal mondják meg, miről sugdolóztak ők ketten ott a folyosón!

Itt egy picit hátradőltem, és eszembe jutott, hogy másnap el kéne menni innét messzebbre. Nem kelet, hanem északnyugat felé, ha nem is sokat, de hatvan kilométert mindenképp. A Vogézek tiszta, éles levegője talán elfújná a mázsás súlyt, ami a mellkasomra ereszkedett ott a parlamentben, s ami miatt a folyosóra kilépve gyorsan le is vettem a mivoltomat jelző alkalmi kitűzőt.

 

Van, ahol jó magyarnak lenni, és van, ahol nem.

Az út La Petite Pierre-ig sima volt és megnyugtató. Marlenheim és Marmoutier között csinos táblák jelezték, hogy az elzászi borúton járunk, a rizlingek, szilvánik, traminik világában, amelyek felfedezését egy másik, hosszabban itt időző utunkra tartogatjuk már jó ideje, de penzumunk rendre kurta marad. Saverne-nél egy kicsit megbolondul a minket irányító gép, így a városközpontot kikerüljük, pedig legalább autóból megnéztük volna a Rohan kastélyt.

Úti célunk előtt pár kilométerrel gusztusos felirat jelzi, hogy falusi fogadó van a közelben, napi ételsort kínálva elfogadható árért. Kormányunk balra lendül, fordulunk vissza, s pár kilométeres erdei út után leparkolunk a l’Auberge d’Imsthal előtt. Bent kedves pincér fogad. Francia érettségink és átható ibolyakék szemű, mindig derűs Nahóczky tanár urunk áldott emlékét előidézve tűrhető konyhanyelven beszédbe elegyedünk arról, mit is kellene ennünk ezen a szép őszi napon. Barátnénk pisztrángot rendel, mi pedig hagyjuk magunkat rábeszélni a „tradicionális elzászi konyha remekére”, amiből, mi tagadás, egészen pontosan annyit értünk, hogy csirke valamilyen szószban és egy nagyon különleges, csak a térségre jellemző köret.

Hát legyen – dörzsöljük össze előre a kezünket, miközben ízlelőbimbóinkat egy pohár rizlinggel ébresztgetjük.

Amikor emberünk elénk teszi a várva várt különlegességet, s a tányérunkon ott virít egy szaftos csirkepörkölt igazi magyaros nokedlivel, akkor Adyval együtt sóhajtunk, feladva belsőnk küzdelmét.

Megint elvágytunk, most se menekülhettünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.