galéria megtekintése

Elvett életek

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

„Öt évet vett el ez az ügy az életünkből” – kommentálta a jogerős felmentő ítéletet a Facebookon Hunvald György, a főváros VII. kerületének egykori szocialista polgármestere. Azzal a váddal indult ellene eljárás, hogy összejátszott a volt zuglói szabad demokrata polgármesterrel, és egymás barátaival kötöttek tanácsadói szerződéseket. A bíróság azonban nem találta megalapozottnak a vádakat, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a szerződtetett szakértők nem adtak érdemi tanácsokat.

Amúgy a vádiratból hiányzott is az a kitétel – amit a kormánypárti sajtó hangoztatott –, hogy a két polgármester együttműködött az ügyben. Elszállt egy újabb léggömb – kommentálhatnánk. Nem ez az első olyan ügy, amelynek kapcsán felvetődik a gyanú, hogy a bűnüldöző apparátus a politikai érdekek szolgálatába áll. Legalábbis sokszor nehéz ezt a látszatot elhárítani. Ilyen ügy az erzsébetvárosi ingatlanpanama is, amelynek egyik főszereplője szintén Hunvald volt.

Az ügyészség egyenesen maffiaváddal állt elő, mondván, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok áron alul történő értékesítésére egész bűnszervezet állt fel. Azután kiderült, hogy a polgármester – a jogerős ítélet szerint – nem tudott semmiről. Hivatali vesztegetés történt ugyan, de abban csak a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökét találták vétkesnek. Hunvaldot enyhe büntetésben részesítették, és talán soha nem tudjuk meg, hogy csak a mundér becsületét védendő, vagy joggal.

 

A terhére jószerével csak egy önkormányzati bérlakás jogosulatlan kiutalását tudták felróni. Ehhez képest két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. Bőven hevernek szanaszét más leharcolt vádiratok is. Például felmentették a XI. kerület korábbi szocialista polgármesterét is. Igazi nagyvadat pedig nem tudtak lőni, pedig tüzeltek erősen. Mégsem tudták belevonni a korábbi miniszterelnököt a Sukoró-ügybe, bár nagyon szerették volna. Maradt bűnbaknak az állami vagyonkezelő vezetője.

Más ügyben vád alá helyeztek egy volt MSZP-s főpolgármester-helyettest, akivel szemben szintén egyre nehezebben tarthatók a legfőbb vádpontok. Vesztegetés miatt a honvédelmi tárca magas beosztású tisztjei ellen is eljárás folyik – az érintettek többségét első fokon felmentették –, de az egykori miniszteren nem sikerült fogást találni. A vádlottak padjára tudták viszont ültetni a volt titokminisztert: őt kémkedés gyanújával. Az eljárás zárt ajtók mögött folyik, így nemigen tudni, hogy követett-e el bármit. A terhére rótt bűncselekmény azonban olyan képtelen, hogy vétkessége elég valószínűtlen.

Csakhogy ilyenkor nagyjából már mindegy, mi lesz a verdikt, a büntetőeljárások már az ítélet előtt emberek sorának politikai karrierjét, személyes életét tették tönkre. Éppen a Hunvald-ügyben figyelmeztetett az elsőfokú felmentő ítélet indoklásában a bíró: az igazságszolgáltatás nem válhat a politikai ellenfelek lejáratásának eszközévé. Ő nem akarta, de ezzel együtt azzá vált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.