galéria megtekintése

Elveszett követ

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Az igazság az, hogy nem létezik olyan hivatalosan bejelentett indok André Goodfriend távozására, amelyet az összeesküvésekbe belesüppedt magyar nyilvánosság el tudna fogadni. A diplomata, aki az Egyesült Államokat azokban a hónapokban képviselte Budapesten, amikor évtizede nem látott konfliktus alakult ki a magyar vezetés és Washington között, idő előtt, viszont munkája végeztével távozik.

Goodfriend nemsokára talán új állomáshelyre indulhat, érdemei elismeréseként akár nagykövet is lehet. Nem valószínű, hogy ott majd a helyi külügyminisztériumon kívül sokan megismerik a nevét. Volt idő, amikor Budapesten is zavartalanul vonulhatott a békemenettel, és senki nem vette észre. Véletlenek sora hozta, hogy az internetadó elleni tüntetésen őt megörökítő Népszabadság-fotó hisztériát váltott ki Magyarországon.

André Goodfriend képzettsége és karrierje sem lett volna elég, hogy megfeleljen a legutóbbi budapesti nagykövetekkel szemben elvárt legfontosabb kritériumnak: nem gyűjtött elég kampánypénzt. Nem rajta múlott hát, hogy két politikai kinevezett között vinnie kellett az ügyeket, ahogy ahhoz sem lehetett sok köze, hogy ezekben a hónapokban lépte meg az amerikai külügyi vezetés megannyi korrupciós értesülés után hat személy kitiltását. És még ekkor sem Goodfriend döntött, hogy ezt nyilvánosságra hozza, hanem az érintettek. Végül budapesti tartózkodásának már most legendás pár perce is egy baleset következménye: épp akkor ugrott ki irodájából, amikor Vida Ildikó szembejött vele operatőrével – tolmács nélkül.

 

Most a diplomata távozásának híre is meglepetésként éri az országot. Ennyi véletlen nem lehet, mondják sokan. Ők úgy gondolják, mindenre létezik egy magyarázat, és sokan tudni is vélik a titkot, milyen tervezés és tökéletes kivitelezés következménye, hogy Goodfriend az elmúlt hónapok egyik magyarországi főszereplője lett.

Van azonban magyarázat összeesküvés-teória nélkül is. Washington nem nézte jó szemmel a Magyarországon a pofátlanság határát átlépő korrupciót, amely cinikus módon már olyan állami szerveknek is kijelölt feladata, amelyeknek meg kéne akadályozniuk azt. Kellett a történtekhez az is, hogy Magyarország egyidejűleg elforduljon nyugati szövetségeseitől, és kiszolgáltassa magát annak az Oroszországnak, amelynek erőszakos tervei megvalósítása idején mindennél jobban jött egy EU- és NATO-tag által nyújtott hídfőállás az ellenség frontvonalain túl.

Washington a helyzetre olyan unortodox módon reagált, mint Orbán és Putyin szokott érdekei érvényesítésekor. Goodfreindnek csak a kitiltó papírok átadása jutott, ő minden látszat ellenére csak mellékszereplő: egy ügyvivő. Távozásának oka is érdektelen. Inkább azon kéne gondolkodnunk, hogyan oldjuk meg a két problémát, amelyről a figyelmet legendás kalandjai néha elterelték: az ország jelenét megfojtja a korrupció, jövőjét pedig eladják Oroszországnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.