galéria megtekintése

Első kézből

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 14. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Ha egy kormánypárti önkormányzati képviselő egy poloska járta kőbányai társasházban építené tovább a karrierjét, akkor aligha lehetnek kétségeink. Úgy fest, a hatalom köztünk szeretné túlélni a következő, esetleg hideg napokat. A mi házunkban.

A társasházi lét számos konfliktust rejt, különösen a soklakásos épületeknél, ahol a különböző pénzügyi lehetőségek, érdekek és képességek ezerfelé húzzák a közös szekeret. A jó közös képviselő hol döntőbíró, hol jós, hol pénzügyi elemző, hol ügyes szaki, de mindenképpen kiváló agitátor. Egy jó közös képviselő aranyat ér. S ha még első kézből értesül is a dolgokról és némi befolyással is bír a pénzosztó helyeken, mint például a helyi önkormányzat, akkor különösen értékes. Ez nem titok. De szórólapon azért ritkán hirdetik.

Most mégis megtörtént. Nem nagy csoda, mert már a politikai végeken sem bűn az offshore cégekkel való üzletelés, már az önkormányzatoknak sem tilos a baráti, éppen értékhatár alatti szerződéskötés. Folyik a kis hatalommal való üzletelés is. A befolyás kiárusítása kis részletekben. Tanácsadással, pályázatfigyeléssel, lobbizással. Vagy éppen társasházi közös képviselettel. Mert a kis pénz is több, mint a semmi. Ráadásul kívülről nézve nem is kell olyan sokat dolgozni érte. Néhány házból összejöhet több százezer forint havonta. A lakókkal meg bajlódjon a gondnok. Évente egy társasházi közgyűlést túl lehet élni. Elvégre ki lát be az események mélyére, ki ismeri az összes jogszabályt, pénzügyi korlátot és előírást? A kiadott munkáknál a visszaosztás szabályait. Néha akadnak ugyan kétkedők, de ritkán tudják meggyőzni a többséget. A közös képviselő a ház politikusa. Képviseli a közös érdekeket. S csak ritkán lehet elszámoltatni. Nem csoda, ha meglátta a posztban a lehetőséget az ifjú fideszes.

 

A politika már régen belépett a lakások ajtaján. Ott van a vacsoraasztalnál és a spájzban. Ki merné aláírni az óvoda-összevonások ellen tiltakozó ívet, ha másnap kirúghatják a feleségét az önkormányzati állásából? Esetleg nem veszik fel a gyereket a kiszemelt iskolába. Hirtelen ellenőrzést rendelnek el a vállalkozásánál. Hogyan bízhatna bárki a jogállamiságban, ha vizsgálat indul ellene, mert elmondja a valót, és hozzá fekete egyenruhát ölt a kórházban? (Ezen az sem változtat, ha ez egyszer visszavonultak az eljárásból.) Ki ne hajolna meg, ha a közérdekre hivatkozva körbekeríthetik az évtizedek óta működő pavilonját, mert helyet kért a helyére épülő üzletházban? Ha ingyentankönyvvel zárják kalodába a tanárt, miközben a szülőknek kell fénymásolópapírt és táblát venniük az iskolába, füvesíteniük az udvart és kifesteniük az osztálytermet. Ha egy polgármester lezárathat egy játszóteret, mert érdemtelen gyerekek fociznának ott.

Egyre sűrűbb a háló. Lassan azokat is szorítja, akikhez eddig nem ért el. A szűkülő térben összepréselődnek a testek, de ne aggódjunk, akad majd valaki, aki felajánlja a segítségét. Mert ismer valakit a döntéshozók között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.