galéria megtekintése

Előválasztást? Alternatívát!

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.

Petőcz György

Minapi írásával Horn Gábor ismét a figyelem terébe tolná az ellenzéki előválasztás tavasszal felvetett gondolatát (Népszabadság, szeptember 15). A cikk fő állítása szerint a szétszabdalt ellenzék képtelen magából kormányváltásra alkalmas – hiteles és erőteljes – alternatívát kiszenvedni. Újakra pedig nincs remény. Előválasztások során döntsenek tehát az emberek, ki legyen az Orbán-kormányt felváltani hivatott miniszterelnök-jelölt és az egyéni jelöltek. Mindig jók voltunk az ötletek szétlövésében, de a rossz ötletek nem ártalmatlanok, hanem kifejezetten károsak is lehetnek. Márpedig az általános apátiában sokan hajlamosak bármire rákapni. Az előválasztásnak is azonnal támadtak hívei. Pedig nem lehet a politikai elitek ötlettelenségét eljárási trükkökkel áthidalni.

Sokan emlegettek az előválasztással kapcsolatban eljárási-technikai problémákat és egyéb kockázatokat. Mi most nézzünk inkább tartalmi problémákat.

Az előválasztásra a jelöltek az elképzelés szerint hoznák programjukat és személyiségüket. A választók pedig kiválasztanák, hogy az Orbán-buktatás érdekében ki(k)re kell majd egységesen szavazni. Az elképzelés mögött két feltételezés áll. Egy: a program nem sokat számít, csak a kormányváltó szándék; kettő: az ellenzéki pártok ideológiái és szavazói között nincsenek nagy különbségek. Ezek a feltételezések kétesek.

 

Lehet az orrot befogva szavazni, többször csináltuk már, de nem ideális. Ehhez ebben az esetben igen nagymértékű szagtűrés kellene. Sokakban nagyon mélyen gyökerezik az elutasítás a szocialistákkal vagy a DK-val szemben, s ezen nyilván nem mindenki fogja túltenni magát. Az előválasztás eredménye ezért gyenge hatékonyságú eredmény lesz, még a fő cél szempontjából is. S akiknek nem kizárólagos céljuk Orbán távozása, esetleg nem fognak elmenni szavazni.

S mi történik, ha egy bizonyos program győz a miniszterelnök-jelöltek vitájában, de esetleg egészen másfajta összefogások és programok győznek a választókerületekben? Hogyan lesz ebből egy nyelvet beszélő politikai erő? Hisz az előválasztásokat nem előzi meg semmiféle programösszehangolás, és ez nem is nagyon férne bele a koncepcióba. Ráadásul egy ilyen munkát már 2016 tavaszán el kellene kezdeni (hiszen Horn szerint 2017 tavaszán lennének az előválasztások). Nem látom az ellenzék pártjaiban a hajlandóságot ilyesmire. A szavazónak pedig mégiscsak lehet rá igénye, hogy megközelítőleg olyan elképzelésre szavazhasson – a valódi választás idején –, amivel egyet tud érteni. Nagyobbak a különbségek az ellenzék pártjai között annál, hogy ez ne legyen probléma. Alapvető dilemma, hogy hiába csökken a kormány tekintélye, Orbánt Orbán leváltásának egypontos programjával nem lehet leváltani. A kormány ugyanis teljesíti egy kormány elsőrendű feladatát: kormányoz. Érthető és hihető alternatíva híján kevesen akarnak majd az esetleges káosz vagy bizonytalanság mellett dönteni.

Az előválasztás következménye lehet éppenséggel az ellenzék végső lejáratódása is. Sőt gyanítom, hogy ez lenne a vége. Bajnai kudarcának csak egyik oka volt, hogy nem csinálta meg azt, amivel fellépett: nem hozott létre egy középerőt. Az is végzetes volt, hogy még a szimpatizánsai sem hitték el, hogy elég erős lesz a feladatok ellátására, és az agresszív ellenzék által jelentett akadályok elhárítására. Az előválasztások nyomán is ez lenne a helyzet: az emberek csak a káoszt és a vitákat észlelnék, olyan helyzetben, amikor erős szuverénre van szükség.

Orbánt csak erős állításokkal és javaslatokkal rendelkező, hitelesnek látszó alakzat tudja leváltani. A francia szocialisták esetében egy erős támogatottsággal rendelkező párt nyílt meg az ország felé sugallatért, tanácsért. Az előválasztás ebben az esetben demokratikus pluszt és többleterőt jelentett. Esetünkben viszont azt sugallná, hogy a vízióra képtelen ellenzék a választóra terheli a döntés súlyát. Ebből semmi jó nem sülne ki. Semmi nem tudja pótolni a politikai elitek felelősségét és fantáziáját. Ezek hiányát nem lehet trükkökkel, és jópofa megoldásokkal áthidalni. Vagy megszületnek azok a programok, nyelvezetek és együttműködések, amelyekre kérhetik a szavazók bizalmát, vagy nem, és akkor nem lesz semmi.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.