galéria megtekintése

Előválasztás – tud jobbat?

13 komment

Horváth G. György

Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter tapasztalt jogászként a leírt szóhoz kötődik. De bármennyire fontosak is az eljárások, nem ez a legfontosabb. Az alapkérdés az, hogy az ún. demokratikus erők politikai úton le akarják-e váltani az Orbán-rezsimet. Könnyen belátható, hogy ­erre a legnagyobb esély egy széles választási párttal van az exfideszesektől az újbaloldalig, melynek hátterében a pártpolitikusok és szakértők mellett a civilek és közéleti szereplők is ott vannak. Ha ezt belátjuk, akkor már csak az a feladat, hogy egyetlen résztvevőnek se kelljen feladnia az elveit, az identitását, programja sarokköveit – legfeljebb azt kell vállalniuk, hogy ezeket a csatákat, vitákat majd jogállami keretek között folytassák le, mert ezeknek nincs értelmük, amíg ezek a keretek hiányoznak.

Az előválasztásnak e fentieket kell szolgálnia. Egy közös elvi nyilatkozatban. Olyan általánosabb céloknak kellene szerepelniük, mint a jogállamiság helyreállítása, a korrupció megszüntetése, a társadalmi igazságosság/méltányosság előmozdítása. Meg kellene határozni a kampány témáit, egészségügy, oktatás, külpolitika stb. Az egyes témákra szakértői kerekasztalokat célszerű ­létrehozni. A kampány során az egyes szervezeteknek állást kell foglalniuk, mivel tudnak egyetérteni, mit tudnának kompromisszumként elfogadni, s mi az, amit elutasítanak.

A választók lehetőleg az itt mutatott teljesítmények, programok alapján ítéljék meg a résztvevőket. A választók több fordulóban szavazhatnának. Akik nem érik el az előre meghatározott küszöböt, másokkal szövetkezve vagy másokhoz csatlakozva vehetnek részt a következő fordulókban, hogy minél kevesebben szakadjanak le az együttműködésből. Az előválasztásokon kialakult arányok határozzák meg a különböző szervezetek képviselőinek arányát a választások után a választási párt frakciójában. (Ehhez mintául a német választási rendszer szolgálhat, ahol vannak a választókerületben egyénileg megválasztott képviselők, de a frakciók létszámaránya megfelel a listás szavazatok arányának.)

 

Az összetétel alapján nyilvánvalóvá válik, hogy egyes szakpolitikákban kialakulhat-e kormányképes többség, vagy csak a közös ­elvi nyiltakozatban foglalt alapkérdésekben van-e egyetértés. A miniszterelnök-jelöltet illetően ­rendhagyó megoldás kell, mert nem olyan jelöltre van szükség, akinek az első körben a legnagyobb a támogatottsága, hanem olyanra, akit a teljes ellenzék támogatni tud. Ezzel teljesül Forgács Imre óhaja is: pártvezérek biztos nem lesznek köztük.

A miniszterelnök-jelölteket a reprezentativitással rendelkezők konszenzussal jelölhetnek, természetesen akár többet is, de csak olyanokat, akik mindannyiuk számára elfogadható. Ha csak egy jelöltet állítanak, az sem sérti a demokratikus elveket, de több jelölt esetében valószínűleg nagyobb az eljárás PR-értéke. A szavazást addig kell folytatni, amíg a legkevesebb szavazatot kapó jelölt kiesésével egy jelölt meg nem szerzi a szavazatok 50 százalékát.

Megállapodás kérdése, hogy az egyéni választási körzetekben legyen-e előválasztás. Kétségtelen, hogy egy ismert, kiemelkedően jó jelölt több szavazatot tud szerezni, mint az őt támogató szervezet, s ez döntő lehet. A jelölésben részt ­vevő szervezeteknek (a választási párt tagjaiként, a belső arányok kialakulása után már) nem olyan lényeges, hogy helyi szinten ragaszkodjanak saját jelölt indításához. Ez elég biztosíték lehet ahhoz, hogy megfelelő jelöltet állítsanak. Ennek alternatívája az, ha a választókerületekben is egymással vetélkedők közül kerül ki a választáson induló jelölt. Ennek valóban nagyobb lehet a PR-értéke.

Joggal merül fel a kérdés, hogy hol van annyi pénz, amennyiből egy ilyen sokfordulós választás lebonyolítható – de a hiteles közvélemény-kutatási adatokkal korrigált internetes szavazás olcsó és megbízható.

Forgács Imre szerint a rezsim katonái jog- és alkotmányellenesnek tartanák az egész eljárását, de én ezt nem hiszem. Mert ehhez semmi közük, másrészt ezzel a fellépésükkel inkább nagyobb figyelmet biztosítanának az előválasztásnak. A „meghekkelés" alkalmas regisztrációs eljárással kivédhető, másrészt csak PR kérdése, hogy „lám, a megválasztott miniszterelnök-jelölt még a kormánypártiaknak is megfelel".

Aki tud jobbat, reálisabbat az előválasztásnál, ne titkolja. Kritizálni pedig segíthetek én is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.