galéria megtekintése

Előválasszatok!

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 20. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Erős vasárnapja volt az ellenzéknek. Az MTI 12.36-kor adott hírt arról, hogy az Együtt felszólította Orbán Viktort, hozza nyilvánosságra azoknak a névsorát, akik nem utazhatnak be az Egyesült Államokba, Vida Ildikó NAV-elnököt pedig mentse fel. A hírügynökség 13.02-kor már arról számolt be, hogy a Demokratikus Koalíció egyhetes karitatív akciót indít a szegények megsegítésére, miután egyre többen vannak. Az állami média 13.33-kor azt közölte: az LMP szerint nem hoz érdemi előrelépést az Otthon melege program.

Volt még apokaliptikus látomás a hulladékgazdálkodásról (LMP), követelték az időseket sújtó megszorítások visszavonását (PM), tiltakozás Orbán bevándorlással kapcsolatos meglátásai miatt (Együtt, Liberálisok, PM). Komoly adagot pakoltak össze úgy, hogy az MSZP meg sem szólalt, csak rápihent hétfői rezsicsökkentés-követelésére.

Felteszem, nem lep meg senkit, ha elmondom: a miniszterelnök nem mentette fel Vida Ildikót, nem tette közzé a kitiltottak lajstromát, nem gondolta újra a hulladékgazdálkodás rendszerét, nem határolódott el magától, de még a megszorításokat sem vonta vissza.

 

Persze nyilván nem is ebben a reményben születnek a közlemények, szerveződnek a sajtótájékoztatók, jelennek meg az egyre radikálisabb Facebook-posztok. Hanem mert a nyilvánosságban a politizálás látszatát keltik. Közzéteszünk, tehát vagyunk.

Meglehet, a kortárs demokráciákban nélkülözhetetlenek az efféle aktivitások, de az elmúlt öt év annyit biztosan megmutatott, az érdemi politizálás, a tartalom még nélkülözhetetlenebb. Merthogy a 2010–2014-es ciklus bohóctréfára hajazó ellenzéki produkciójából sok minden következett, csak az nem, hogy innováció nélkül bármilyen fordulat elérhető. Az biztos, hogy az ellenzék humánproblémái, a rátermettek hiánya, az egyéb erőforrások hiátusa nem változik, de legalább a komédia folytatásának elkerülésére törekedhetnének.

Erre szolgálhatna az előválasztás. A magyar ellenzék eminens érdeke, hogy többé ne rendezzenek olyan – szárszói BMX-átadástól tágas budapesti szalonokig terjedő díszletet felvonultató – kabarét, mint legutóbb. Azt tudjuk, hogy az Orbán-kormányt töredezett baloldal soha nem győzi le, azaz valamiféle együttműködés biztosan lesz minden országgyűlési választáson a szereplők között, ha nyerni akarnak. Az külön öröm, hogy ennek keretében az előválasztás demokratikus folyamat.

Nem szólva arról, nincs olyan formája, amely kevesebb társadalmi legitimációt garantálna, mint a már megismert összefogásbuli. Aligha indokolható az ötlet elvetése akkor, amikor a bevezetőben sorolt közlemény-cunami illusztrálja: a jelenlegi állapot csak totális zűrzavart okozna egy kampányban.

Annak, aki technikai nehézségekre hivatkozik, van egy rossz hírem: utána csöppet több technikai gond lesz, mert Magyarország átalakítása nagyobb misszió, mint az előválasztás megszervezése.

Erről akár közleményt is kiadhatunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.