galéria megtekintése

Elnöki félelmek

2 komment


Fekete Gy. Attila


„A mögöttünk hagyott év megannyi eseménye arra int minket, nincs nagyobb kincs annál, mint ha biztonságban tudhatjuk országunkat, szeretteinket, családunkat!" – szögezte le újévi köszöntőjében Áder János köztársasági elnök, aki külön is megemlítette a párizsi terrortámadást, valamint a Magyarországot is évtizedek óta nem látott kihívások elé állító migrációs válságot. Később még arról is beszélt, hogy: „Régen álltunk úgy az új esztendő kapujában, hogy ennyire bizonytalannak érezzük az előttünk álló évet. Mára eljutottunk oda, hogy ha fiaink és lányaink idegen országban vállalnak munkát vagy tanulnak, nem az a legfontosabb, hogy megtalálják számításukat (...) Egyetlen dolog fontos számunkra, hogy épségben viszont lássuk őket". Mondta még, hogy a megértés, az alázat, a jóakara​t és a szeretet legyen az iránytűnk ­2016-ban, mert a szorongás idején csak ezek segítségével léphetünk tovább, előbbre.

Szóval, közhelyes elnöki beszéd volt. Semmi lelkesítő, semmi kritikai. Minden bajunk külföldről való, ennyi a lényeg. Félnivalójuk is azoknak a fiainknak és lányainknak van, akik külföldön vállaltak munkát vagy ott tanulnak.

Az államfő beszédírói igyekeztek igazodni a kormány üzeneteihez. Mindenről szólt az elnök, amiről a kormánypropaganda szokott, bónuszként megdicsérhette a párizsi klímacsúcs eredmé­nyeit – végül is számára a környezetvédelem fontos. Csakhogy jogász ember létére megfeledkezett arról, hogy a biztonság nemcsak azt jelenti, hogy Magyarország a hatóságok kiváló háttérmunkájának avagy a terrorszervezetek érdektelenségének betudhatóan nem csapott le a terror.

 

Valójában a biztonság jogbiztonságot is jelent. Ami nincs, ha gyakrabban váltogatja a kormány a szabályokat, mint más a fehérneműjét. Napok alatt írnak át törvényeket, és az sem számít, ha ezzel földönfutóvá tesznek addig itthon becsülettel dolgozó embereket. Nincs jogbiztonság ott, ahol elég egy alpári – bár nyilván nem meggondolatlan – kijelentés ahhoz, hogy aki addig mindent vihetett a közbeszerzéseken, attól kezdve semmit ne kapjon. Nem változtak a törvények, mégsem talált ebben kivetnivalót sem a közbeszerzési, sem a versenyhivatal. Jogilag minden rendben van. De másként nincs.

Ott nincs jogbiztonság, ahol előbb fillérekért bérbe adják az állami földeket, majd eladják ezeket „csókosoknak", és hogy keressenek is rajta valamit, egy sebtében összetákolt törvénnyel átírják a bérlő és bérbeadó között korábban megkötött szerződést. Nem ismerik a jogbiztonságot ott, ahol, ha a miniszterelnök felkapja a vizet, két héten belül törvénnyel irtanak ki egész iparágakat, vonnak meg kereskedői jogokat, csökkentenek vagy épp az egekbe emelnek adókat.

Sok mindenről beszélhetett volna Áder a biztonság kapcsán. Mondhatta volna, hogy nagyon nem örül annak, ha a kormányzó pártok ez ellen dolgoznak, és ezen az sem változtat, hogy a szocialisták is csináltak hasonlókat. De nem mondta.
Én meg ennek nem örülök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.