Állt a piacon, és azon töprengett, vajon farkat vegyen-e.
Sose volt ez gondja eddig, a kocsonyát minden évben a szomszédasszony készítette el, s a nekik kiporciózott négytányérnyi adagot szép nagy, vászonterítővel letakart kosárban vitte át hozzájuk. Rendszerint tett mellé egy üveg fehérbort is, amit férje, Mihály érlelgetett nagy műgonddal telente. Karcos, kaparós ital volt, az olaszrizling mögül durván tolták előtérbe magukat a kiskerti fajták, enyhe poloskaízt hagyva maguk után. Falusi borászként a vörösöket tojásfehérjével derítette, s asszonya csak évek múltán döbbent rá, hogy ura ilyenkor rendre lehúzta a vécén a tojások sárgáját, mint szükségtelen rosszat, negyvenet, ötvenet, mikor mennyit.
– Félnótás. Nem is értem, minek mentem hozzá – mondta az asszony tésztagyúrás közben, az első évben, amikor sikerült megmenteni a negyven tojássárgáját, s azonnal nekiálltak ketten csuszát, kockát, csíkot és csigát csinálni. Lett belőle négy kiló, elsőrangú házi tészta, amit a cserépkályha mellett szárítgattak napokig, a megfelelő állag eléréséig. Annak gondos ellenőrzése céljából a szomszédasszony minden áldott nap átkopogott, félliteres üvegben hozott egy kis vörösbort a Mihályéból, kitette az asztalra, és odaszúrta, mintha a férje is ott lenne közöttük: nesze nektek, tojásfehérjék!