galéria megtekintése

Ellenségkép

9 komment


Horváth Gábor

Miért nem megyünk már oda tankokkal és tüzérséggel? Miért hagyjuk, hogy pár tízezer fanatikus rettegésben tartsa Irakot, Szíriát, Líbiát és most már Európát is? A válasz rossz hír mindenkinek, aki azt szeretné, ha a világ egyszerű lenne. Ha tényleg meg lehetne mindent oldani katonai erővel, már régen minden meg lenne oldva, erőből ugyanis nincs hiány.

Jelenleg a következő országok lövik, bombázzák az Iszlám Államot: az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Izrael, Törökország, Szaúd-Arábia, Jordánia, Irán, Katar, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Marokkó. (Elnézést, ha valakit kifelejtettünk volna!) Hozzájuk jönnek a szír kormánycsapatok, a kurdok, a mérsékelt ellenzék, a helyi önvédelmi erők, a libanoni Hezbollah és az al-Kaida helyi szervezetei. Csoda, hogy az Iszlám Állam még egyáltalán létezik!

Ez nyilván nem lenne lehetséges, ha a szervezet csupán a fekete zászlaja alatt harcoló fegyveresekből állna. Ám az Iszlám Állam igazi népi támogatásra számíthat Irak, Szíria – és Líbia – széles övezeteiben. Anélkül, hogy megértenék a helyi lakosság helyzetét és lelkivilágát, nem lehet megtervezni és főleg elfogadtatni ezen országok jövendőbeli társadalmi rendjét. Márpedig így senki nem kockáztatja, hogy úgy járjon, mint ­George W. Bush amerikai elnök Irakkal. Hiába figyelmeztették a „Pottery Barn-szabályra”, miszerint ha az edényboltban eltörsz valamit, az már a „tiéd”.

 

„Nem szerettem Szaddám Huszeint, de akkor legalább nem volt háború! Akkor kezdődött a polgárháború, amikor maguk idejöttek.” Az idézetet Lydia Wilson brit kutató, az Artis International igazgatója közölte a The Nation című folyóiratban. A mondat egy kurd fogságba esett, 26 esztendős robbantási szakértőtől hangzott el, miután a civil szakértők pszichológiai módszereket is bevetve arról kérdezték, hogy miért állt be az Iszlám Állam terroristái közé. Az Artis International tudományos alapon próbál megoldani fegyveres konfliktusokat. Elsősorban azt akarja megállapítani, mi késztet embereket a legszélsőségesebb lépésekre, saját és akár családjuk életének feláldozására valamiféle elvont „szent értékek” nevében. Ha ez megvolna, a következő lépés lehetne az erőszakról való lebeszélés, bár mint Wilson írja, a világnak azon a részén szerzett tapasztalatai alapján erre egyre kevesebb reményt lát.

A világnak az a része ugyanis nagyjából 7-8 millió szunnita muzulmán lakóhelye. Csak Moszulnak van két és fél millió lakosa. A most fegyvert fogó férfiak gyerekek voltak, amikor az USA megdöntötte a szunnita Szaddám Huszein diktatúráját. Az új, síita kormány kegyetlenül megtorolta a szunnitákon a korábbi sérelmeket. A gyermekek jelentős része apa nélkül maradt – őket megölték, börtönbe zárták vagy elűzték. A szunnita törzsek tagjai páriák lettek saját ősi területeiken. A gazdasági lehetőségeket az új hatalom által pártolt síiták kapták, a kamasz fiúk nyomorogtak, gyakran az utcára se mertek kimenni. Nem voltak barátaik, nem találkozhattak korukbeli lányokkal. Most úgy érzik, apjukért, törzsük becsületéért, családjukért állnak ki. Meg akarják védeni, ami az övék, a vallás csak másodlagos.

Az Iszlám Állam persze ettől még egykori katonák és titkosszolgálati tisztek által irányított terrorista szervezet, amely a maga kegyetlen logikája szerint használja a hozzá csapódott embereket. De addig nincs esély a legyőzésére, amíg élvezik a lakosság támogatását. Jobb, ha ezzel mindenki tisztában van, aki most szárazföldi háborút sürget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.