galéria megtekintése

Ellen-Hír TV

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

A Fidesz már a Hír TV-ben sem bízik. Az Orbán–Simicska-háború egyik legfontosabb hadszíntere ugyanis a média, ahol a gazdasági hatalomért csatázó felek már nemcsak üzengetnek, hanem csapásokat is mérnek egymásra. A tavaly nyáron bevezetett reklámadóval a kormány nemcsak az RTL-t büntette meg ötmilliárd forintra, hanem több százmillió forintot kivett a Hír TV-t, a Magyar Nemzetet és a közterületi reklámfelületeket birtokló Simicska Lajos zsebéből, amire az első zsigeri válasz az volt, hogy a Hír TV pénz szűkére hivatkozva lemondta a Fidesz hagyományos tusnádfürdői fesztiváljának közvetítését. Csak hogy tudják, milyen, ha nincs mögöttük az a média, amely ellenzéki időben is szolgálta őket. Ez volt az a pillanat, amikor megszületett a politikai akarat az állami hírtévé, valójában az ellen-Hír TV létrehozására, amely március 15-én már indul is az M1-en.

Elméletileg nem is lenne semmi gond azzal, ha a közszolgálati média vezetése saját elhatározásból vagy akár törvényben megjelenő politikai akaratra hírcsatornát építene, hiszen a közmédiának alapvető feladata, hogy tárgyszerűen és kiegyensúlyozottan tájékoztassa a lakosságot a közélet eseményeiről és legfontosabb folyamatairól. A jelenlegi magyar állami média azonban nem alkalmas erre a feladatra, mert nem a köz, hanem az Orbán-kormány szolgálatában áll, tárgyszerűség helyett hamisít, kiegyensúlyozottság helyett szolgaian lojális a Fideszhez és leplezetlenül ellenséges az ellenzékkel.

Az állami média vezetői hiába is állítják az új hírcsatorna mintájául szolgáló példáknak a brit közszolgálati BBC-t és az amerikai CNN-t. A magyar állami híradó az elmúlt négy évben lejáratta a közszolgálat fogalmát és tekintélyét. Csak a jéghegy csúcsa volt, amikor meghamisították az Orbán Viktort bíráló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő magyarországi látogatásáról készült híranyagot, majd kiretusálták az adásból a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, és a 2012. január 2-án az Opera előtt tartott több tízezres ellenzéki tüntetésről olyan képeket mutattak, mintha azon csak néhányan lézengenének. Jelenleg is hatósági eljárás folyik a híradó ellen, mert az egyik műsorvezető élő adásban kirohanást intézett egyes hírportálok ellen, amelyek szerinte elhallgatják a kormány szempontjából pozitív híreket. Ráadásul az új hírcsatorna tartalmáért igazgatói szinten éppen az ominózus Cohn-Bendit-riport készítője felel majd.

 

A magyar állami tévé nemzetközi összehasonlításban az észak-koreaihoz közelebb van, mint a BBC-hez vagy a CNN-hez. Az állami média vezetői az ellen-Hír TV létrehozása érdekében a közszolgálati mezőnyben tradicionálisan legnézettebb M1-et áldozzák be, miközben kiszámíthatatlan, hogy hányan nézik majd ezt a hírcsatornát. A politikai szándék teljesítése érdekében felborítják az eddigi tévénézési szokásokat, a szórakoztató műsorokat is igénylő közönséget átzavarják a Duna TV-re. Ebben a csatában egyedül a nézők nem számítanak. Még.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.