galéria megtekintése

Életmód

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 17. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Évekig eltartott, mire a bíróság jogerősen feloszlatta a Szebb Jövőért Egyesületet. Volt rá ok bőven. Rasszista szövegek, cigányellenes felvonulások, megfélemlítés. Az egyesület polgárőrszervezetként kezdte, amikor a törvény ezt megtiltotta, nemes egyszerűséggel nevet változtatott. És folytatta ugyanazt.

Az egyesület fantáziadús vezetője elmagyarázta, számukra nagyon fontos az egészséges életmód hirdetése: ezért igen gyakori, hogy elindulnak jó nagyot sétálni egy adott település lakóival, akik megmutatják nekik a helyi sajátosságokat. Ehhez joguk van. (Arról pedig végképp nem tehetnek, hogy a helyi sajátosságok zöme pont a romák lakta településrészeken található.)

Ismételjük: évekbe telt, mire megszületett a jogerős ítélet a feloszlatásról. A feloszlatott egyesületnek viszont két hétre sincs szüksége ahhoz, hogy újjászervezze magát. Hét végén lesz a zászlóbontás: önvédelmi mozgalommá alakulnak át. Mintha mi sem történt volna.

 

Az egyik jogvédő szerint törvényesen nem lehet megakadályozni, hogy egy feloszlatott szervezet tagjai új szervezetet alakítsanak. Majd csak az ügyészség léphet, feltéve, hogy törvénysértőnek találja a működésüket.

Utána megint jöhet a bírósági eljárás. A másik jogvédő szerint adott a törvényi lehetőség, a hatóságoknak már most intézkedniük kellene az újra összeálló társasággal szemben.

Senki ne várja hát tőlünk, hogy szabatos jogi instrukciókkal lássuk el az arra illetékeseket. Nem is tudnánk, nem is akarjuk. Csak abban vagyunk biztosak: valami nem stimmel, ha a szélsőjobb rendre talál jogi kiskapukat, hogy a képünkbe röhöghessen. Rosszul érezzük magunkat tőle. Nem használ az egészséges életmódnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.