galéria megtekintése

Életfogytig

3 komment

A szerk.

Véget ért az évek óta húzódó per, méghozzá úgy, ahogyan várni lehetett: a romák elleni sorozatgyilkosság ügyében a bíróság jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt három vádlottat. Negyedik társuk 13 éves fegyházbüntetése már korábban jogerőre emelkedett.

Hat embert megöltek, többeket megsebesítettek – közöttük gyerekeket is. Lesből támadtak, válogatás nélkül gyilkoltak. Nem ismertek irgalmat.

Jó lenne azt hinni, hogy börtönbe zárásukkal a rasszista indulatok is eltűnnek az országból, de ilyen butaság senkinek nem jut eszébe. Még abban sem lehetünk tökéletesen biztosak, hogy a hatóságoknak egyáltalán sikerült-e mindenkit kézre keríteniük azok közül, akik közreműködtek a halálos akciókban.

 

Ahhoz, hogy a mostani ítélet legalább a katarzisra halványan emlékeztető kollektív élményt nyújthasson, előzőleg elementáris felháborodásra lett volna szükség. Ennek semmi jelét nem érzékeltük. A magyarok érzelmeit csak igen kevéssé mozgatta meg, hogy honfitársaink százezreit hónapokon keresztül vérgőzös terroristák tartják félelemben.

Bomlott agyú ámokfutók mindenhol vannak, ha fegyverhez jutnak, gyilkolnak is. Védekezni szinte lehetetlen ellenük. A társadalom morális tartásának és együttérzésének mértékéről a vészhelyzetre adott reak­ciók tanúskodnak.

Ha az egyéni tragédiák szintjéről nagyobb, országos léptékre váltunk, akkor konstatálhatjuk: súlyos baj ez. A csaknem teljes és elkeserítő közöny.

Az ítélet miatt örülhetünk, de nyugodtak nem lehetünk. Nincs rá semmi okunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.