galéria megtekintése

Elég volt

12 komment


Révész Sándor

Tömérdek betűt termeltem már pályafutásom során vasárnap, de még soha vasárnapi bérpótlékot nem kaptam, eszembe sem jutott, hogy kapnom kéne, és nem is kéne kapnom. Ha az olvasó hétfőnként kezébe veszi a lapot, tudnia kell, hogy azt vasárnap írták bérpótlék nélkül. Mert, aki „a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott”, annak nem kötelező bérpótlékot fizetni. Egy fillért sem.

Elvileg nem is helyeselném, hogy az állam írja elő, hogy minimum mennyi bérpótlékot kell adni azoknak, akiknek vasárnap helyett egy másik napjuk szabad olyan munkahelyeken, amelyeket akár zárva is lehetne tartani vasárnap. Gyakorlatilag azonban ezt azért elfogadom, lévén szó jobbára alacsony keresetű dolgozókról, akiknek az alkupozíciója gyenge, és a szakszervezeteikkel sem mennek sokra. (Attól persze nem fog erősödni az érdekvédelmük, ha a törvényhozó kegyéből kapják meg, amit maguknak kiharcolni nem tudnak, de ebbe a problémába most ne merüljünk bele.)

A vasárnapi bérpótlék kötelező minimuma egységesen ötven százalék volt régóta, mindenhol, ahol volt. 2010 előtt is. 2015-ig senki nem gondolt komolyan arra, hogy ezt a duplájára kellene emelni. Akkor sem az ellenzék, hanem a kormánytábor kezdeményezte ezt, de persze nem a hírhedt szociális érzékenységüknél fogva, hanem azért, hogy ennyivel is tovább korlátozzák a vasárnapi nyitva tartás lehetőségeit, és megerősítsék a vasárnap szentségét.

 

Amikor a vasárnapi nyitva tartás ügyében helyreállt a régi rend, akkor a bérpótlék ügyében is helyreállt. Ezzel a túlnyomó rész nem járt rosszabbul, hiszen a százszázalékos pótlékot csak azon kevesek kaphatták, akik ebben az évben is dolgozhattak vasárnap munkavállalóként a kiskereskedelemben. A nagy többség a szombati zsúfoltságban, vasárnapi bérpótlék nélkül dolgozta ki a belét.

És akkor jön az MSZP ügyeletes hordószónoka, és azt harsogja a parlamentben, hogy „elég volt a mellébeszélésből, a hazudozásból! A Fidesz adja vissza a dolgozóknak a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot!” Sőt! Az idézett Lukács Zoltán alelnök pártja nevében azzal áll elő a sajtóértekezletén, hogy most már kapja meg ezt a száz százalékot mindenki, mind a „sok százezer” ember, aki vasárnap munkában, szolgálatban van. Említette az adónkból fizetett, illetve államunk cégeinél dolgozó rendőröket, közlekedési dolgozókat, az erőművek alkalmazottait, tehát azokat is, akik eddig a törvény szerint bérpótlék nélkül is tevékenykedhettek vasárnap, mert „a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben” foglalkoztatták őket.

De hiszen mi is ilyenek vagyunk! Mit szólna a kedves olvasó, ha a hétfői lapját ezentúl dupla pénzért írnánk meg, és ennek megfelelően megemelt áron kínálnánk? Attól tartok, ebben az esetben a kedves olvasó nem lenne nagyon kedves, és beintene nekünk.

Hát, ez az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.