galéria megtekintése

Eladva

13 komment

A szerk.

Az állami földeket Lázár János szerint azért kell eladni, mert a legjobb helyen a földműveseknél vannak. Ám az eddig eladott 130 ezer hektárnak ötöde-hatoda lett valódi földműveseké (olyan embereké, akik a föld megműveléséből élnek); ezek többnyire rossz minőségű, bérleti joggal terhelt töredékparcellák, amelyeket a bérlő elővásárlási joga miatt talán nem is lehet majd megvenni.

Orbán Viktor pedig azt mondta, azért adjuk el a földet, hogy ne kerüljön külföldi kézbe. Legalább tíz százaléka mégis külföldieknek – több ezer hektáron gazdálkodó nagyvállalkozóknak – jutott. Nagy területű, kiváló minőségű, egy tagban lévő földdarabok.

Fazekas Sándor agrárminiszter szerint az egész Földet a gazdáknak! program azért van, hogy a helyben élő családi gazdaságok végre a sajátjukon gazdálkodhassanak. A földeladások azonban nem sokat segíthettek ebben, mert az összes dobra vert föld egyharmada zöld-, vörös- és narancsbáróknál landolt – azoknál az oligarcháknál, akik miatt a családi gazdálkodásnak alig van tere Magyarországon.

 

Az érintett kormánytagok egyike sem említette, hogy politikusok, az ő rokonaik, barátaik és üzletfeleik kistafírozása a cél, az állami földvagyon másik harmada mégis náluk landolt. Lázár, Fazekas, Orbán, L. Simon rokonsága is szépen markolt a közösből, nem is mindig annyiért, amennyit a helyi árviszonyok diktáltak volna.

A célok természetesen nem teljesültek, viszont igaza lett minden ellenzéki „bérrettegőnek": jól járt, aki elég közel ült a tűzhöz.

De miért is kellett megválni az állami földektől?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.