galéria megtekintése

El tudod képzelni?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.


Lengyel László
Népszabadság

El tudod képzelni, hogy mi lesz veled, ha kétharmaddal folytatják? Három hónap múlva nem lesz egyetlenegy se a megmaradt autonóm intézmények közül. Lemészárolják a menekülőket, kifosztják a maradékokat. Ki tudja, olvashatod-e ezt a lapot? Ki tudja, hogy kik fogják szerkeszteni, kik fognak írni benne? Egy év múlva nem lesz senki itt az autonóm személyiségek közül: egyesek a nagyvilágban, mások otthon a falnak fordulva, a többiek a sírban. Két év múlva nem lesz fiatal, aki Magyarországon, Magyarországban gondolkodna. Három év múlva mindenki jól lesz. Négy év múlva senki se érti már ezeket a szavakat.

M. Schmidt János

El tudod képzelni, hogy kiegyensúlyozottak lesznek az erőviszonyok? Alig győznek. Az ellenzéké lesznek a modernizációs központok, mindenekelőtt Budapest és néhány nagyváros: Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely. Meginognak a többiekben. Nem menekülsz, hanem emelt fejjel szembefordulsz. Lesznek ellensúlyok. Felbátorodnak a szakszervezetek, a befektetők. Megerősödnek az alkotmányos ellensúlyok. Lesz szakmai öntudat. Rákényszerülnek a tárgyalásokra. Siker reményében lehet ráfordulni az európai, majd az önkormányzati választásokra. Újjá lehet szervezni pártot, mozgalmat, társadalmi és gazdasági intézményeket, médiumokat, lehet teremteni számtalan kisebb-nagyobb szabadságszigetet. Nem leszel teljesen kiszolgáltatott. Otthon lehetsz a saját országodban, városodban és falvadban.

 

El tudod képzelni, hogy mi lesz veled, velünk, ha elmész szavazni? Ha a kormányváltók veled többen lesznek? El tudod képzelni, hogy ha Botka László lesz a belügyminiszter, engedi, hogy a rendőrséget ártatlanok ellen, ellened fölhasználják, és eltűri, hogy az elmúlt négy év korrupt gazemberei megússzák? El tudod képzelni, hogy ilyen nyilvánvalóan csaló választási helyzetek kialakulását engedje? El tudod képzelni, hogy tökéletes lesz a hatalom átadása és átvétele, ha ő ellenőrzi? El tudod képzelni, hogy rend lesz az utcákon, hogy nem hagyja büntetlenül garázdálkodni a csőcseléket? El tudod képzelni, hogy mindent megtesz az önkormányzati autonómia helyreállításáért, hogy alkalmas lesz a tárgyalásokra más pártokkal az önkormányzatokról?

El tudod képzelni, hogy az a Nagy Zoltán, aki évtizeden át a független versenyhivatal elnöke volt, alkalmas lesz arra, hogy pénzügyminiszterként az „unortodox gazdaságpolitika” kárait felszámolja, a válságot kezelje? El tudod képzelni, hogy az alá tartozó NAV működését azonnal felülvizsgálja, és megtiltja, hogy az ártatlanok ellen, ellened felhasználják, de módszeresen és elfogulatlanul ellenőrizteti az elmúlt négy év „érinthetetlenjeit”? El tudod képzelni, hogy az első ötven napra kidolgozott program alapján visszaszerzi a befektetők bizalmát, képes egyetértésre jutni az újra létrehozott Érdekegyeztető Tanácsban munkavállalók és munkáltatók képviselőivel bérről, munkaügyi szabályokról?

El tudod képzelni, hogy kiegyezik a különadók fokozatos kivezetéséről befektetésekért cserébe? El tudod képzelni, hogy képes megíratni egy új konvergenciaprogramot, újragondoltatni a költségvetés szerkezetét? El tudod képzelni, hogy stabilizálja a forintot, és ezáltal javítja nemcsak a svájci frankos hitelesek helyzetét, de megteremti az államadósság csökkentésének lehetőségét? El tudod képzelni, hogy a foglalkoztatás és a fenntartható növekedés lesz a fő cél? El tudod képzelni, hogy az igazságtalan és embertelen adórendszert igazságos és hatékony váltja fel? El tudod képzelni, hogy számon kéri a tisztességes versenyt?

El tudod képzelni, hogy a régi-új gazdasági miniszter, Chikán Attila a „rajkosokkal” átnézeti a rezsicsökkentés előnyeit és kárait, rendezi a szolgáltatókkal való viszonyt? El tudod képzelni, hogy képes olyan energiapolitikát készíttetni, amelyben át lehet látni Paks szükségét vagy szükségtelenségét? El tudod képzelni, hogy átvilágíttatja az elmúlt négy év államosításait, és végiggondoltatja ésszerűségüket? El tudod képzelni, hogy a pénzügyminiszterrel és az új jegybanki vezetéssel közösen vállalkozásfejlesztési programot és technikákat dolgoztat ki? El tudod képzelni, hogy felülvizsgáltatja az elmúlt évek EU-pályázatait, és tiszta helyzetet teremt a jövendő EU-fejlesztésekhez?

El tudod képzelni, hogy bennfentes kereskedés gyanújával eljárást indítanak a jelenlegi jegybankelnök ellen? El tudod képzelni, hogy új jegybankelnökkel vágunk neki a következő ciklusnak? El tudod képzelni, hogy Bárándy Péter igazságügy-miniszterként azonnal hozzákezd, hogy rövid távon elhárítsa a jogi akadályokat a kormányzás útjából, és ezzel egy időben az alkotmányos jogállam helyreállításához? El tudod képzelni, hogy a kormány rajta keresztül javasolja egy kerekasztal összehívását, ahol a parlamenti pártok és szakértőik meghatározott stratégiai – így az önkormányzati autonómiával, az alkotmányos intézmények működésével, a parlamenti és önkormányzati választási szabályokkal összefüggő – kérdésekben megállapodnak egymással?

El tudod képzelni, hogy Bárándy működése révén törvényesek, tisztességesek és átláthatók lesznek a választások, nem csorbulnak a parlamenti ellenzék jogai, újra lesznek alkotmányos súlyok és ellensúlyok, a jogszabályokat törvényes keretek között készítik elő, vitatják meg és fogadják el, a tulajdon ismét szent lesz és sérthetetlen, a jogot nem a média ellen, hanem annak védelmében használják? El tudod képzelni, hogy Magyarországon nem kell majd számon kérni a demokrácia és a jogállam kritériumait? El tudod képzelni, hogy Magyarország ismét normális állam lesz? El tudod képzelni, hogy az ember ismét védett lesz munkavállalóként, a családban minden erőszak ellen, kisebbségként minden üldözéssel szemben?

El tudod képzelni, hogy Hiller István lesz az oktatási és kulturális miniszter, aki azonnal felülvizsgáltatja a Klik működését, eltávolíttatja jelenlegi irányítóit, kiszabadítja a pedagógusokat, a gyerekeket és szüleiket a jelenlegi egyenirányított tanrabszolgaságból? El tudod képzelni, hogy egy oktatási kerekasztalban kiegyezik a Pokorni-féle liberális-konzervatív, a Magyar-féle szociálliberális oktatási stratégiákkal, programokkal? El tudod képzelni, hogy ismét lesz integrált, esélyegyenlőséget figyelembe vevő oktatás? El tudod képzelni, hogy hozzákezdenek a 2014–18-as oktatási reform kidolgozásához? El tudod képzelni, hogy a politikai erők mindegyike hozzájárul, hogy az elkövetkező, válságkezelés utáni ciklusok az oktatás kiemelt kezelésének ciklusai legyenek? El tudod képzelni, hogy véget ér a szellem, a minőség, a tudás elleni kormányzati szabadság- és kultúrharc?

El tudod képzelni, hogy a szociológus Krémer Balázs a szociális és munkaügyi miniszter, aki nemcsak a szociális szféra gondjait látja át, de képes költségvetési vitára is?El tudod képzelni, hogy ne kezdene hozzá azonnal a szociális rendszer ésszerű és ugyanakkor toleráns, együttműködő átalakításához, a mélyszegénység fokozatos felszámolásához? El tudod képzelni, hogyan gondoltatná újra a munkanélküli segély, a közmunka, a gettósított falvak és térségek problémáját, hogy ne dolgoztatna ki az általános rendszer mellett speciális rendszereket? El tudod képzelni, hogy a társadalom súlyos szétszakítottságára, egyenlőtlenségeire ne keresne gyógyírt, ne egyesítené a szociális szakmai tudást az igazgatási és a civil tudásokkal? El tudod képzelni, hogy ne állna rögtön rendelkezésre csapat tervei megvalósításához?

El tudod képzelni, hogy Budapest Bajnai Gordon főpolgármester irányításával modern, élhető és virágzó európai metropolis lesz, ahol jó lakni, dolgozni, befektetni, látogatónak lenni? El tudod képzelni, hogy az egységes Nagy-Budapest – agglomerációjával szoros együttműködésben, szolgáltatásaiban összekapcsolva, erősebben összpontosítva és központosítva – Bajnai és csapata kezén nemcsak a fővárost, hanem az egész országot megemeli? El tudod képzelni, hogy végre rendezni lehet a tömegközlekedés helyzetét, hogy konszolidálni lehet a költségvetést, hogy hatékonyan együtt lehet működni kormánnyal és ellenzékkel? El tudod képzelni, hogy véget vetnek a durva korrupciónak, és ellenőrzött pénzekből forognak daruk a város felett? El tudod képzelni, hogy végre nyugodt, megfontolt és megbízható városvezetés lesz, amelyre számítani lehet?

El tudod képzelni, hogy lesz megvalósítható programjuk? El tudod képzelni, hogy lesznek megfelelő embereik? El tudod képzelni, hogy a felszabadulás mekkora erőt, hitet és munkaképességet ad szakmáknak és személyeknek? El tudod képzelni, hogy fiataloknak megéri majd itthon maradni, és az elmentek egy részének hazatérni? El tudod képzelni, hogy újra jó lesz embernek, magyarnak, falusinak, kisvárosinak, budapestinek lenni? El tudod képzelni, hogy Európa és a világ megint becsüléssel és nem gyanakvással fordul felénk? El tudod képzelni, hogy nyugatiak leszünk keleten és nem keletiek nyugaton?

Orwell írta az 1940-es angolokról: „adódnak olyan pillanatok, amikor az egész nemzet hirtelen összesereglik, és úgy viselkedik, mintha egy marhacsordát farkas támad meg. Mintha csak egy óriás ébredezett volna. Szaporán! Veszélyben vagy! A filiszteusok rajtad ütnek, Sámson!” El tudod képzelni? El tudom képzelni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.