galéria megtekintése

Együtt, bátran

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 27. számában
jelent meg.

Jean-Claude Juncker
Népszabadság

Európa számomra mindig is az értékközösséget jelentette – és jelenti a mai napig, amire büszkének kellene lennünk, mégis olyan ritkán tesszük. A világ legjobban kidolgozott menekültügyi normái nálunk vannak. Mi soha nem fogunk visszafordítani olyan embereket, akiknek védelemre van szükségük. Ezeket az alapelveket bevéstük a törvényeinkbe és az alapszerződéseinkbe, de most attól tartok, hogy ezek az értékek egyre inkább eltűnőben vannak a szívünkből.

Amikor bevándorlásról beszélünk, akkor emberekről beszélünk. Olyan emberekről, mint maguk vagy én, azzal a különbséggel, hogy nekik nem adatott meg az a nagy szerencse, hogy a világ egyik leggazdagabb és legstabilabb részére szülessenek. Olyan emberekről beszélünk, akik a szíriai háború, az Iszlám Állam líbiai terrorja vagy az eritreai diktatúra elől menekülnek.

Ami aggaszt, hogy haragot, elutasítást és félelemvezérelt megnyilvánulásokat látok a társadalom egyes részeiben. Menekülttáborokat felgyújtani, hajókat visszalökni kikötőkből, fizikai erőszakot alkalmazni a menekülteken vagy átnézni a szegényeken és elhagyatottakon: ez nem Európa.

 

Szintén aggasztó politikusoktól – a baloldaltól a jobboldalig –olyan populista kijelentéseket hallani, amelyekkel csupán indulatokat keltenek, de megoldást nem kínálnak. A gyűlöletbeszéd és a meggondolatlan kijelentések, amelyek veszélyeztetik az egyik legnagyobb vívmányunkat, a schengeni övezetet és a belső határok eltörlését: ez nem Európa.

Marabu

Európa azok a magyar önkéntesek, akik ételt és játékokat adnak az éhes és kimerült menekült gyermekeknek. Európa azok a siegeni diákok, akik megnyitották kollégiumukat a menekültek előtt. Európa az a pék Kosz szigetén, aki kenyeret oszt az éhes és elcsigázott embereknek. Ez az az Európa, ahol élni akarok.

Természetesen nincs egyszerű, sem egyetlen válasz a bevándorlás okozta kihívásokra. És az sem életszerű elképzelés többé, hogy egyszerűen csak kinyitjuk a határainkat az összes szomszédunk felé, de azt sem gondolhatjuk, hogy minden félelemtől és szenvedéstől elbarikádozhatjuk magunkat kerítések mögé bújva. Ami viszont teljesen nyilvánvaló, hogy nincs nemzeti megoldás. Egyetlen uniós tagállam sem tudja egymaga hatékonyan megoldani a menekültkérdést. Egy erős, európai megközelítésre és megoldásra van szükségünk. Most.

Éppen ezért az Európai Bizottság az irányításom alatt még májusban bemutatta azt a migrációs stratégiát, amely részletes javaslatokat tartalmaz egy közös menekültügyi politika kialakítására. Megtripláztuk a jelenlétünket a Földközi-tengeren, hogy életeket menthessünk, és elkapjuk az embercsempészeket. Támogatjuk a leginkább érintett tagállamokat, és szakembereket küldünk az EU határügynökségétől (Frontex), az EU menekültügyi hivatalától (EASO) és az EU rendőrségi hálózatától (Europol), hogy a túlterhelt nemzeti hatóságoknak segítséget nyújtsunk, regisztráljuk a beérkező menekülteket és ujjlenyomatot vegyünk tőlük, felgyorsítsuk a menedékkérők ügymenetét, és koordináljuk azoknak a bevándorlóknak a visszafordítását, akik nem maradhatnak. Lecsapunk az embercsempész-hálózatokra, és felszámoljuk a kegyetlen üzleti modelljüket. Szolidaritást vállalunk olyan szomszédainkkal, mint Törökország, Jordánia és Libanon, akiktől 20 ezer menekültet telepítünk át Európába. Együttműködünk azokkal a harmadik országokkal, ahonnan a menekültek származnak vagy amelyeken átutaznak, hogy megteremtsük a jogszerű bevándorlás útjait. Visszafogadási megállapodásokat igyekszünk kötni annak érdekében, hogy könnyebben vissza tudjuk juttatni hazájukba azokat az embereket, akiknek nincs joguk Európában maradni. Új és nagyobb hangsúlyt helyezünk arra, hogy érvényre juttassuk a nemrég elfogadott uniós menekültügyi szabályokat a befogadási feltételektől kezdve a menekültügyi procedúrán át a kötelező ujjlenyomatvételig.

Májusban egy áthelyezési mechanizmus felállítását javasoltuk, hogy az Olaszországba és Görögországba érkező nagyszámú menekült egy részét, akiknek valóban szükségük van a nemzetközi védelemre, át lehessen helyezni más tagállamokba. Az Euró pai Bizottság 40 ezer menekült áthelyezését javasolta, míg a tagállamok kormányai eddig 32 ezer menekült befogadásáról döntöttek. Mi ennél is lényegesen tovább szeretnénk menni, mégpedig egy olyan állandó mechanizmus kialakításával, amely automatikusan működésbe lépne súlyos helyzetek esetén, bármelyik tagállamnak van is szüksége sürgős segítségre. Amikor ugyanis közös külső határaink vannak, nem hagyhatjuk magukra a frontvonalban helytálló tagállamokat. Szolidaritást kell mutatnunk a bevándorlási politikánkban is.

Néhány, a bizottság által javasolt lépés már támogatásra talált. Az összes többivel most sürgősen foglalkoznia kell mind a 28 tagállamnak, még azoknak is, akik eddig tétováztak. A nyár drámai eseményei megmutatták, hogy sürgősen működésbe kell állítani a közös európai menekültügyi politikát.

Nincs szükségünk egy újabb rendkívüli EU-csúcsra. Volt már bőven, és novemberben újra találkozunk Máltán. Amire szükség van, az az, hogy minden tagállam elfogadja az európai intézkedéseket és végrehajtsa őket éles helyzetben. A bizottság már kilenc éve javaslatot tett egy közös, a biztonságos származási országokat tartalmazó lista létrehozására, hogy meggyorsítsa bizonyos állampolgárságú emberek menekültkérelmi ügymenetét. Akkor ezt a tagállamok elutasították nemzeti előjogokra hivatkozva. Ezenközben semmi értelme annak, hogy a tagállamok egyes nyugat-balkáni országoknak egyrészt tagjelölt státuszt szavaztak, másrészt ugyanezeknek az országoknak az állampolgárai menedékjog iránti kérelemmel fordulnak az unióhoz. Éppen ezért szeptemberben a bizottság javasolni fog egy közös, a biztonságos származási országokat tartalmazó listát az uniós tagállamoknak.

Amire szükségünk van,mert szomorú módon még mindig hiányzik, az az együttes bátorság, hogy végigvigyük közös vállalásainkat. Akkor is, ha azok nem egyszerűek, és akkor is, ha azok nem népszerűek.

Ehelyett azt látom, hogy mindenki a másikra mutogat. Régi, megfáradt játszma ez, hogy ki kit hibáztat. Amivel népszerűséget lehet ugyan nyerni, talán szavazatokat is, de egyetlen problémát sem old meg valójában.

Európa megbukik, ha a félelem kerekedik felül. Európa megbukik akkor is, ha az ego kerekedik felül.

Európa viszont sikeres lehet, ha hatékonyan és célorientáltan működünk együtt.

Remélem, hogy mi együtt, a tagállamok, az uniós intézmények, ügynökségek, nemzetközi szervezetek és harmadik országok be tudjuk bizonyítani, hogy meg tudunk felelni az előttünk álló kihívásoknak. Meg vagyok győződve, hogy képesek vagyunk rá.

Ha más nem is, Európa történelme a bizonyíték rá, hogy egy ellenállóképes földrész vagyunk, amely egységesen fel tud lépni olyan erőkkel szemben, amelyek szét akarják választani. Ez adjon nekünk bátorságot az elkövetkező hetekre és hónapokra.

A szerző az Európai Bizottság elnöke

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.