galéria megtekintése

Paradoxon

6 komment

A szerk.

Egyszer még hálásak leszünk Orbán Viktornak. Az a berendezkedés, amelyet a magyar miniszterelnök most épp konszolidálni akar, vagy még mindig nem akar konszolidálni, ellentétes az EU alapértékeivel. Azokkal az értékekkel, amelyek kedvéért az egész rendszerváltás történt. Azokkal, amelyek megalapozták azt a biztonságot és jólétet, ami miatt most menekültek milliói vannak úton ide. Nem Oroszországba, nem Kínába, nem Törökországba. Ide, az unióba. Ez az alapvető konfliktus.

A halálbüntetéssel és az alja népnek beállított menekültekkel kapcsolatos provokáció csak újra a figyelem középpontjába állította Orbán Viktor elképesztő pálfordulását. Azt, hogy a hatalom érdekében hűtlen lett ­mindahhoz, amit valaha képviselt.

És igazuk van a kormányt védőknek: az EP határozatának nincs jogi következménye. De nem lehet csak legyinteni rá, mert politikai következménye viszont van: a további elszigetelődés.

 

A jobbközép Európai Néppárt enyhébb, bár a halálbüntetés ügyében és a menekültkérdésben szintén súlyosan fogalmazó tervezetet támogatott volna, de arról már szavazni sem kellett – a titkosságot kihasználva egyes képviselői a keményebb változatot támogatták. Így az uniónak létre kell hoznia egy új szisztémát, amely Magyarországon és másutt is figyelni fogja az alapértékek érvényesülését.

Orbán neve paradox módon úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint akinek tevékenysége hozzájárult a libe­rális európai demokrácia erősíté­séhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.