galéria megtekintése

Egyperces emberkék

29 komment


Pető Péter

Ha az aljasság olimpiai sportág lenne, már három aranyéremnél tartanánk. Az ugyanis teljességgel kizárt, hogy abban a versenyszámban bárki legyőzné az MTVA-t.

Az állami média azzal a produkcióval nevezhetne a vetélkedőre, amelyben az olimpiai közvetítések közé illesztett egyperces híradóit használja közönséges uszításra. Ezzel jelezve: a világ legnagyobb sporteseményét a maga részéről éppenúgy csak eszköznek tekinti propagandatevékenységében, ahogyan Zuschlag Jánost és az ismeretlen kebabárust, akinek gyroshúsvágó kés van a kezében.

A szerkesztők kihasználják, hogy a nemzet büszkeségeinek versenyeiért, aki teheti, odakapcsol az állami sportcsatornákra, hogy aztán a győzelem mámorában azt kelljen hallgatnia, terror, migráns, terror, migráns. Elképesztő erőfeszítést igényelhet a hírkaszting, mert konkrétan nincs annyi bevándorlásról és terrorról szóló információ naponta, amennyit belesűrítenek az egyperces horrornovelláikba. Ezek legalább műfaji abszurdként fennmaradnak, és örökre mesélnek az MTVA romlottságáról.

 

Másról viszont nem tudnak, mert az már korántsem publicisztikai túlzás, hogy nincsen annyi borzongató hír, amennyire feltétlenül szükségük van: tényleg ők maguk állítják elő a vonatkozó mondásokat, hogy aztán ezeket idézhessék napestig. Ez úgy zajlik, hogy bemegy például Bakondi György, a miniszterelnök úgynevezett belbiztonsági tanácsadója valamelyik M1-es műsorba, ahol elmormol valamit arról, hogy nincs biztonság, ha a határ környékén nem sikerül ellenőrizni az érkezőket, majd monológját hírként tálalják. Így rakják össze a kínálatot, amelyet aztán gyorsan követ a magyar kormány hirdetése arról, miként üzenünk Brüsszelnek, továbbá terror, migránsok, terror és október 2-án induljon mindenki népsza­vazni.

Mindezt előadják az olimpia idején: a legnagyobb sportvetélkedő, amely majd mindent elhagyott már eszmeiségéből, eladott már mindent, amit tudott, de a látszatot nem engedi. Az ötkarikás mozgalom lehet ugyan romlott, de arról őrzi tudását, hogy azt kell mutatnia: hisz a különbözőségekben, az emberek közötti egyenlőség eszméjében, a társadalmi igazságosságban, a békében. Mert ezek azok az eszmék, amelyek miatt különleges globális eseménnyé, ünneppé válhatott. Ennek szellemében vonult fel a megnyitón például a menekültválogatott, amely a házigazdák után tán a legnagyobb tapsot kapta. Nem csoda, elvégre tagjai elgondolhatatlan erőfeszítések árán jutottak el Rióba, hogy demonstrálják: az emberségesség legyőzhetetlen. Elsősorban erről szól az olimpia, emberek hőstetteiről, csodálatos sztorikról, amelyek mind összetartozást, kitartást és állhatatosságot üzennek. Ezért hoznak örömet komplett nemzeteknek, ezért szólítanak a képernyők elé milliárdokat szerte a világon.

Persze vannak kivételek, akik másban hisznek. Ilyen például az MTVA. A csatorna, ugye, egy percben foglalja össze a nap legfontosabb eseményeit. Ebben Szász Emese győzelme után Szász Emese győzelmének híre a migránsokat nem tudta legyőzni. Ebből legalább megtudtuk azt, hogy az ­MTVA-nak mi a fontosabb: a magyar siker vagy a kormánypropaganda. 

Így már teljesen sötét a kép. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.