galéria megtekintése

Egyenlősdi

Az emancipáció arra volt jó nektek, hogy állhattok a villamoson – foglalta össze a szüfrazsettek munkásságának eredményét kiváló kollégám. S bár szörnyen hangzik ez, van benne igazság.

Ha egy férfi minden szombat este más nőt visz haza, akkor remek fickó, ha viszont egy nő szed össze új pasast minden hétvégén, akkor ringyó. Ha egy férfi öltözik toprongyosan, akkor laza, ha egy nő, akkor igénytelen. Ha egy férfinak nincs gyereke harmincéves korára, akkor ráér még, ha egy nőnek, akkor karrierista szingli.

Lehet ezt szeretni és nem szeretni, lehet prüszkölni, lehet minden illetéktelent elzavarni a vaginánk környékéről, attól még tény: a társadalom roppant nehezen mozdul ki az évszázadok alatt betokosodott szokásokból.

 

Annak ellenére így van ez, hogy a polgári jogban már réges-régen egyenlő a két nem. Persze a Ptk. szerint egy miskolci számozott utcában élő kiskölyök és egy rózsadombi úrilány is pont egyenlő. Kérdés, mennyiben kell a társadalomban még kézzelfogható különbségtételt férfi és nő között elfogadni abban a reményben, hogy – minimális programként – a lányunk vagy az unokánk majd tényleg egyenlő elbírálás alá essék a nemek közti összehasonlításban.

Nem biztos, hogy egy nap alatt kell minden különbséget lerombolni, a társadalom ezt ugyanis nehezen viselné el. Elég a legigazságtalanabb megkülönböztetést kiiktatni, amely nem is fűződik semmilyen sztereotípiához, hogy például a férfiak csak akciófilmeket néznek a moziban, a nők cserébe hülyék a focihoz. Ez a megkülönböztetés a bérezés.

Nem csak arról van szó, hogy a felső vezetésben sokkal kevesebb a nő, mint a férfi. Bár ez is gond. Hogy összeül három hasonszőrű férfi, és nem meglepő módon majdnem mindenben egyetértenek, s ebből levonják azt a következtetést, hogy mindenki úgy gondolkodik, mint ők. Pedig ez tévedés. De ez vállalatvezetési kérdés, ideális esetben a tulajdonosok úgyis leváltják a rossz vezetést.

Sokkal nagyobb probléma, hogy ugyanarra a munkára a nőket jóval kevesebb bérért alkalmazzák. Az állami szférában a kötött bérezés miatt ez természetesen nem jön elő. Csak a kinevezéseknél áll elő a klasszikus helyzet: a férfi képes fölfelé lépkedni a ranglétrán, a nő viszont néhány fok után jellemzően elakad.

A versenyszférában ugyanakkor egyértelmű a különbség: az órabérek esetében Magyarországon a nők hátránya több mint 18 százalék, az elmaradt kinevezésekkel együtt az arány még nagyobb. Emellett a nők nagyjából félállásban végzik el munka mellett a főzést, takarítást, gyereknevelést, és ezért nem várnak egyetlen fillért sem. Ezzel együtt a bérkülönbség miatt a nyugdíjuk sokkal kisebb lesz, mint hasonló teljesítményt nyújtó férfitársaiké.

A feminista cikkek kedvelt kommentje, hogy az a nő rosszul érvényesíti az érdekeit, aki kevesebbért is elvállalja a munkát, szóval megérdemli a kisebb fizetést. Vagy pereljen, ha szerinte hátrányosan különböztetik meg a neme miatt. Hát persze. Pereljen. És persze fellebbezni se felejtsen el, már ha van rá ideje és pénze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.