galéria megtekintése

Egyenlő elbírálást!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 28. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Utólag mindig könnyű okosnak lenni, de a Quaestor-kártalanítás kapcsán speciel előre lehetett tudni, hogy botrányos lesz. Mellét verve biztosította rejtélyes szerepkörben Rogán Antal a kisembereket arról, hogy mindenki meg fogja kapni a pénzét. Ennek érdekében egy rendkívül hitvány minőségű törvényszöveget is előállított a parlament.

A korábbi szabályozás szerint az ügyfelek egy részének járt volna kártalanítás legfeljebb hatmillió forintig, és csak a fiktív kötvények után. Mivel azonban a Quaestor ügyfeleinek fogalmuk sem volt és nem is lehetett arról, hogy kötvényük fiktív-e vagy valós, csak a szerencse függvénye, jár-e nekik a kártalanítás vagy sem. Bár a szabályok szerint így kellene lennie, de ez nem fair. Egy kalap alá kellene venni a Quaestor-ügyfeleket és minden átvert befektetőt, hogy egyazon szabályok szerint kártalanítsák őket.

Lehetett volna továbbá hivatkozni arra, hogy itt annyi a felelős, mint égen a csillag, úgyhogy beszáll a kártalanításba az állam. Az állam, nem pedig a többi piaci szereplő, akiknek aztán tényleg semmi közük nem volt Tarsoly Csaba bizniszeihez. De nem ez történt.

 

Az állam ugyanis nem a sajátjával akarta csapkodni a csalánt, inkább rátolta az egész kártalanítási balhét a piaci szereplőkre. S talán mert valamiről nagy erőkkel el akarta terelni a figyelmet, feljebb tolta a licitet, 30 millióig ígért kártalanítást. Amire aztán sok mindenki eljutott idegi tűrőképessége határára, és az Alkotmánybíróságra ment nyugtatóért. Emiatt kiderült, hogy a károsultak felől nézve baj van, mert senki sem vállalja annak kockázatát, hogy netán alkotmányellenesen fizessen ki tízmilliárdokat.

Most tehát az a helyzet, hogy az egyik quaestoros kap kártalanítást, a másik részben, a harmadik semmit, de mind abban bíznak: lesz pénz akár 30 millióig is. A Buda-Cash és a Hungária Értékpapír ügyfelei viszont nem is bizakodhatnak. Ők a fő szabálynak megfelelően legfeljebb hatmillió forinthoz juthatnak. A felszámolás alá került Business Telecom kötvényesei pedig nem kapnak semmit, mert ők kockázatos vállalati kötvényt vettek, amit nem biztosít a Beva. Csakhogy a Quaestor valódi kötvényei épp ilyenek voltak. A Baumag befektetőinek még a nevét is elfelejtette mindenki, pedig őket is csak egy rossz szabályozás tette végképp tönkre.

Az összevisszaság oka, hogy az állam megmagyarázhatatlan okból most irdatlanul jó fej akart lenni. Ész nélkül belenyúlt a szakmai szempontból kritizált szabályozásba, keresztültolta az egészet a törvényhozáson, figyelmen kívül hagyott minden kritikát és észrevételt. Pedig semmi szükség nem volt arra, hogy 30 millió forintig kártalanítsák a Quaestor ügyfeleit, hiszen az átlagos befektetés nem érte el a hárommillió forintot sem. Semmi sem indokolta, hogy az állam – más számlájára! – ezen az irreális szinten beavatkozzon a piaci viszonyokba. Bőven elég lett volna az ügyfelek egyenlő elbírálása érdekében a fiktív és a valóságos kötvények kezelését egységesíteni.

Egyenlő elbírálás. Csak ennyit kellett volna szem előtt tartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.