galéria megtekintése

Egyből választani?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Kinek jó, ha kevesen szavaznak az EP-választáson vasárnap? Először is azoknak, akik nem akarják ezt az intézményt. Nemrég a Fidesz egyik „civil” papagája fejtette ki, hogy az Európai Parlamentet meg kell szüntetni. Részéről érthető ez a gondolat. Az Orbán-galaxisban elviselhetetlen egy olyan uniós intézmény, amelyben európai civilizációs normákat kérnek számon rajtuk, a pálinkaszabadság önjelölt lovagjain. A nemzeti kisszerűség nem viselheti el az európai demokrácia fórumait.

Jó még a visszafogott részvétel az EU deklarált ellenfeleinek is, akik jó pénzért belülről bomlasztanák az uniót. A magyar szélsőjobb (ahogy a brit és a lengyel is) a tudatlanságra, a tévhitekre épít. Nálunk a hungarikummítoszra, azokra a balgákra, akik elhiszik, hogy akácmézzel és szilvapálinkával boldogulhatunk, s nem akarják belátni, hogy Magyarország legnagyobb cége az Audi. (Ez most akkor magyar gazdasági siker vagy német? Vagy európai?)

Jó a távolmaradás még azoknak a pártoknak is, amelyeknek hívei eltökéltek, fanatizáltak. Elég nekik a vezérek arcát plakátra tűzni, a rajongótábor szavaz az imádottra, ha süt, ha esik. A politikában az erős személyiségnek, a frappánsan megfogalmazott üzenetnek nagyon fontos a szerepe, ám nálunk ezek az üzenetek lufik. Tiszteletet a magyaroknak – hirdeti Orbán, miközben csak magának, maguknak akar hatalmat, s a vele járó tiszteletet.

 

Ellenfeleik Európa-párti üzengetése sem meggyőző. Odaát is túltengenek az egók, de satnya a tartalom... Érthető, ha valaki azt fontolgatja, hogy nem adja a szavazatát egyik jelentkezőnek sem. Az is tervezheti a távolmaradást, aki szerint az EP-nek amúgy sincs köze az ő napi gondjaihoz, a választástól nem lesz munkahelye, nem javul az iskola, a közbiztonság, nem lesz udvariasabb az ügyintéző. Az is lehet elutasító, aki európaiként csalódott a pártok intellektuális felhozatalában, aki nem talál náluk jövőképet, aki szerint nem elég európaiak. Az is érv, hogy a jelöltlistákkal bizonyítják a pártvezérek: lenézik a választókat és az Európai Parlamentet is. Szóval sok minden szól a távolmaradás, sőt a bojkott mellett.

Van persze más lehetséges gondolatmenet is.

A vasárnapi választás: népszavazás. Aki elmegy, jelzi, hogy komolyan gondolja ezt az európai dolgot. Nagyra értékeli a szabad munkavállalás, szabad utazás jogát, a vasfüggöny nélküli életet, az unióban garantált jogokat. Szeret európai lenni. Szeret élni a jogaival, és nem hiszi el a szabadságharcos blablát, amivel a kormánypártok hülyítik a hülyíthetőket.

A népszavazáson való részvétel „nem” szavazat az Európa-ellenes szélsőjobboldalnak, a magyar náciknak. Kínos dolog, de valóban népszavazás ez a választás a felhozatal silánysága miatt is. De megteheti-e valaki, aki életének jó részében csak „egyből választhatott”, hogy emiatt ne éljen a lehetőséggel?Még igen.Most ugyanis jogunk van nem választani. De tartok tőle, hogy a nem választás szabadsága elvezethet az „egyből választás” kötelezettségévé. Tévedés azt remélni, hogy a választói közöny megváltoztatja a mai pártvezetőket, a mai pártválasztékot az ellenzéki oldalon. Orbán miniszterelnök jövőnket nyilvánvalóan Európa, az európai szabadság ellenében képzeli. Aki vele egyetért, erre fog szavazni. A választástól távol maradók tehát akaratlanul is az Orbán-pártot és a Jobbikot támogatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.