galéria megtekintése

Egy tányér leves

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Egy-két évvel a rendszerváltozás után jött divatba, hogy karácsonykor meleg ételt osztanak a szegényeknek, mert egyre többen lettek. A kétségbeejtően szegények is, akiknek megérte órákat várni a hidegben az utcán egy tányér gulyáslevesre. Később azok is egyre többen lettek – egyházak, önkormányzatok, cégek, pártok, politikusok –, akik kezdték a jótékonykodást önmaguk fényezésére is felhasználni.

Eleinte mérges cikkeket írtam arról, hogy néhány napos jótékonykodással, adakozással semmi sincs elintézve, jóvátéve abból, ami a hétköznapokon történik. Hosszú ideje már úgy gondolom: még mindig jobb, ha legalább karácsony környékén jut meleg leves, ajándékcsomag, tartós élelmiszer a legszegényebbeknek, mint ha akkor sem adnának nekik.

De ettől még tényleg nincs semmi elintézve. Végeláthatatlan sorokat fotózott kollégánk Budapest közepén, amint az ünnepek mindhárom napján meleg ételre és élelmiszercsomagra vártak a Krisna-tudatú Hívők Közösségének ételosztásán. Hajléktalanok és fedéllel még éppen rendelkező, családos szegények, nyugdíjasok, naponta legalább ezerötszázan toporogtak a hidegben.

 

Abban a fővárosban, ahol a magyar GDP 40 százalékát hozzák létre. Egyedül az V. kerületi önkormányzat majd négymilliárd forint kedvezményt adott néhány év alatt mindössze 155 bérlőnek, aki kedvezményes áron vásárolt ingatlanokat a korábbi köztulajdonból. Ha ez törvényesen történt, még többet elmond erről a rendszerről.

Budapesten, nem utolsósorban azért, mert durván korlátozták tartózkodási lehetőségeiket, a hajléktalanok 81 százaléka valamilyen közösségi szálláson élt a legutóbbi felmérés idején, 2014. február 3-án. Vidéken él viszont a háromnegyede azoknak, akik a legdurvább télben is kénytelenek a szabad ég alatt aludni. Például Pécsett 747 hajléktalanból 483, Debrecenben 399-ből 199, Tatabányán 203-ból 100.

A rendszerváltozás óta nő a hajléktalanok száma. Az utóbbi öt év alatt legalább 48 ezer ember kényszerült – egy részük átmenetileg – fedél nélkül aludni. A fő okok: felbomlott házasság utáni lakásvesztés, tartós munkanélküliség, amely a gazdasági világválság kitörése óta még több embert taszít a nyomorba. Sok fiatal kerül az utcára úgy, hogy nem végzi el az iskolát, és a szülei sem tudják eltartani. Sokan vesztették el a lakásukat devizahitel-adósság miatt.

Nem lehet jó az a rendszer, amelyben mindez nemcsak előfordul, hanem negyedszázados, egyre súlyosbodó tendenciává állhatott össze, függetlenül attól, milyen kormányok voltak-vannak hatalmon. Az okok ismertek – ezért a változáshoz szükséges eszközök is. Nincs itt hely felsorolni a bonyolult politikai-gazdasági kérdések sorát, de nem is kell, mert a lényeg egyszerű, és nem szakmai természetű. Ha azok, akik – akár munkáltatóként, akár politikusként – mások sorsáról döntenek, újév napja és szenteste közt nemcsak magukra gondolnának, akkor nem volna szükség a „szeretet ünnepén” a pár napos szemfényvesztő jótékonykodásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.