galéria megtekintése

Egy ötlet, amellyel megölik a kicsiket

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 20. számában
jelent meg.

Seres Antal

A vasárnapi nyitva tartásról szóló vitában alig esik szó a bevásárlóközpontok sajátosságairól.

A bevásárlóközpont nem üzlet. Hanem olyan épület, amelyben üzletek működnek. És sok minden más. A beruházó, aki megépítteti, üzlethelyiségeket alakíttat ki, amelyeket bérbe ad vagy elad különféle vállalkozásoknak. Az üzletek jelentős részét kis- és középvállalkozások működtetik, az üzlethelyiségek döntő többsége pedig kis alapterületű üzlet.

A bevásárlóközpontok tehát „kisvállalkozás-barát” létesítmények. Ezért a törvénytervezet a szándékoktól vagy deklarációktól függetlenül kisvállalkozás-ellenes. A bevásárlóközpontokban működő kis- és középvállalkozások számára ugyanis a magas bérleti díjak miatt létkérdés a vasárnapi forgalom.

 

A bevásárlóközpontok sokfunkciós létesítmények, folyik bennük vendéglátás, szolgáltatás, szórakoztató és kulturális szerepük is jelentős: mozi, műjégpálya, kulturális rendezvények, gyermekjátszóház stb. Ezen funkciók egy része kifejezetten a szabad- (vasár-) napokon él. A bevásárlóközpont egyes funkciói kölcsönhatásban állnak egymással (például egy vasárnap sok látogató nézelődik, vásárol, szórakozik, mozit néz, vendéglátóhelyen beszélget az ismerősével). A bevásárlóközpontok hétvégén a fiatalabb generáció részére korszerű, kulturált körülményeket biztosító közösségi találkozóhelyként is funkcionálnak. Mindenki láthatja, aki ezekben a létesítményekben jár, hogy a fiatalok jól érzik itt magukat.

A bevásárlóközpontok egy-egy városrészben városközpontként is funkcionálnak. Mintha a Váci utcát vagy egy-egy város, kerület központját zárnák le vasárnap.

Ráadásul Magyarországon a hipermarketek jelentős része is a bevásárlóközpont irányába fejlődött, az épületeiket bővítették, és ott sok különféle profilú kis- és középvállalkozás üzemeltet egységeket. Ezek számára ugyanúgy létkérdés a vasárnapi nyitva tartás, mint a bevásárlóközpontokban működő társaiknak. Egyes városszéli övezetekben kereskedelmi parkok jöttek létre, ahol egymás mellett több eltérő profilú, nagy alapterületű egységet hoztak tető alá. Kiegészítő funkcióként a kereskedelmi parkokban is működtetnek üzleteket, szolgáltató és vendéglátó üzleteket a kis- és középvállalkozások.

Franciaországban a gazdaság élénkítése céljából most kívánja megszüntetni a kormány a nyitva tartás vasárnapi korlátozását. Horvátországban a bevezetett korlátozást fél év után visszavonták. Szlovákiában a közelmúltban utasította el a parlament az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos törvényjavaslatot.

A szerző az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.