galéria megtekintése

Egy más ellen

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Orbán Viktor vasárnap éjjeli lelkendezése után Semjén Zsolt is gratulált a magyar kormány nevében az erdélyi és a felvidéki magyarságnak az EP-választáson elért eredményhez. Név szerint említette az RMDSZ listájáról bejutottakat, valamint Csáky Pált, az MKP szintén sikeres listavezetőjét. Nagy Józsefről, a Híd jelöltjéről viszont hivatalosan sem a kormányfő, sem pedig a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nem vett tudomást. A kormányalelnök közvetve meg is indokolta szelektív magatartását: hosszú távon csak a hiteles, magyar etnikai alapokon álló politizálásra lehet és kell építeni.

Pedig a Bugár Béla vezette párt semmilyen formában sem a becsehelés, vagyis az asszimiláció támogatója. Tény viszont, hogy a mindennapos magyar–szlovák párbeszéd híve, amelyet a párton belül is szorgalmaznak. Erre a szellemi fundamentumra építve adták közre nemrég a Vízió 2016 című dokumentumot, amely többek között a tényleges egyenjogúság, Dél-Szlovákia gazdasági és szociális felzárkóztatásának, nem utolsósorban a magyar kulturális és önkormányzati autonómia valóra váltásának életképes programja.

Ezzel szemben az MKP vezetői az anyaországban önfeledten visszhangozzák a területi autonómiát sürgető budapesti követeléseket, odahaza viszont még egy tervezettel is adósok. Európai mércével mérve ez a közösségi jog sem ördögtől való, csak hát a nemzetállami rögeszmékhez görcsösen ragaszkodó kelet-közép-európai döntéshozók jobbára fényévnyire vannak ennek a felismerésétől. Ezért sem kellene kirekeszteni azokat, akik lépésről lépésre haladnának, s nem hajlandók kritikátlanul szajkózni mindazt, ami Budapesten elhangzik.

 

Erdélyi vonatkozásban Orbán Viktor már engedett a fideszes negyvennyolcból, hiszen nemcsak Tőkés Lászlót, hanem a már többször eltaszított RMDSZ vezetőit is a keblére ölelte. Szlovákiában ilyen pálforduláshoz valódi nemzetpolitikai bölcsességre lenne szükség. Ugyanis a Híd kirekesztésével legalább százhúszezer olyan felvidéki magyart taszítanak ki, akik két éve erre a pártra voksoltak, s akik nemzeti öntudatban semmiben sem különböznek az MKP híveitől.

Velük kapcsolatban a budapesti kormánypártiak megfeledkeznek kedvenc jelszavukról, miszerint minden magyar felelős a másikért és egymásért. Kirekesztő magatartásuk már a felvidékiek között is gyűlölködést gerjeszt. A nemzeti ünnepeken több helyen nem engedik a Híd képviselőit a közös koszorúzáshoz. A minap Párkányban a helyi gyermektánccsoport azért nem léphetett fel, mert vezetőjük egyesek szerint a „nemzetáruló” vegyes párt szimpatizánsa. Az sem számított, hogy több nemzedéket vezetett be a magyar táncanyanyelvbe.

Aki nincs velünk, az nincs – hirdetik a Fidesz-kormány vezetői a felvidéki magyarok körében is egyre hangosabban. Miközben örvendeznek, hogy erős összmagyar képviseletünk lesz Brüsszelben. Csak éppen azt szeretnék feledni és feledtetni, hogy Nagy Józseffel együtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.