galéria megtekintése

Egy LMP-s oligarchabáró csontvázai

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 22. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Az általános közéleti éberség, amire mindig idejében figyelmeztet vagy maga a kormányfő, vagy a lánglelkű házelnök, újabb nagyszerű eredményt hozott. Nem, nem a szegény, összetört arcú szegedi lányra gondolok, az is nagy eredménye, kétségtelenül, az utóbbi hónapok kommunikációs bravúrjainak, biztos van erre is egy jó fejezet a Boston Politicsban, hogy micsoda kreatív erő rejlik abban, amikor törnek a csontok, és ez már, legalábbis valamilyen átvitt vagy szimbolikus értelemben, a jó kormányzás maga. Mondhatjuk, hogy a csontzeneügyben illetékes spin doctor, a nagy értékű személygépjárműveket felelőtlenül veszélyeztető, agresszív nyugdíjasok elleni harc Chuck Norrisa most végre igazán elemében lehet.

De mondom, nem, nem erre akartam volna most kifutni, az újabb közös siker a nemzeti kibontakozás egy másik kerékkötőjének leleplezésében manifesztálódik igazán, erre figyeljünk: horogra akadt Sallai Róbert Benedek, a korrupció melegágya, a potenciális zöldbáró, a magyar gazdák kifosztója.

Aki nem ismerné: Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő. Furcsa szerzet, ilyen jobbikos jelmezekben szokott időnként feltűnni. Foglalkozására nézve paraszt. Igazi. Földműves. Az a heppje, hogy ilyen kisbirtokrendszert kéne kialakítani Magyarországon, ahol kisbirtokosok kapálgatnának a kisbirtokaikon, olyan bukolikus-kedves-kisbirtokos no és bio lenne az egész. (Én egyébként azt gondolom, hogy Sallai képviselő és barátai hülyeséget akarnak, ezek a modern kori kisbirtokosítások szinte minden esetben összeomlást eredményeznek. Még a fürge gondolkodással nehezen vádolható öreg afrikai diktátor, Mugabe is a napokban látta be, mekkora hülyeség volt szétverni a zimbabwei nagybirtokrendszert, és elüldözni az ugyan mocskos gyarmati múlttal rendelkező, de gazdálkodni elég jól tudó fehér földbirtokosokat.)

 

Hanem Sallai Róbert Benedek, részben fenti téveszméjétől vezettetve, fejébe vette, hogy ő bizony nekimegy az állami földbérletek ügyének, mert abban mindenféle fideszeseket kedvezményeznek. Ez nyilván így is van, hülyék lennének pont ebben nem a fideszeseket kedvezményezni, igazából az ellenkezőjén kellene meglepődni.

Hanem SRB nekiállt iratokat, egyébként abszolút közérdekű, és minden józan, állampolgári logika szerint nyilvános adatokat kikéregetni, kik nyertek, kik nem, hol, mennyit. Ezzel annyira felbőszítette a földművelésügyi minisztériumot, hogy azóta naponta adnak ki egy közleményt az LMP-s képviselőről, amikben, mintha valami hibbant bulvárújságíró kaparintotta volna meg a minisztérium sajtóosztály számítógépét, áztatgatják, mószerolják, feketítik, karaktergyilkolásszák a képviselőt. Fantasztikus kis anyagok ezek, érdemes őket elolvasgatni. „Ellentmondások”, „ellentmondásba keveredett”, „hiteltelen”, „érdekköre”, „haszonélvezője” ilyen szavak sorakoznak egymás mellett, konkrét állítás nélkül, illetve hát az a konkrét állítás, hogy Sallai is pályázott földekre, és nyert is. Illetve a vicc az, hogy ő maga még csak nem is nyert, hiába adott be vagy egy tucat pályázatot, hanem felesége és két olyan társaság, amelyhez valamilyen köze van. Ez a minisztériumi szövegekben már úgy jön le, hogy Sallai nagybirtokot akart építeni a helyi gazdák kárára.

Nem is tudom megragadni azt a nyelvi és szellemi gazdagságot, ami ezekből a szövegekből árad, talán a menekültellenes plakátkampány vagy éppen a Kétfarkú Kutyapárt ellenplakátkapmánya ellen indított lejárató kampány fogható ehhez. Ja, vagy emlékeznek még az Ökotárs alapítványra? Hogy rendőrrohammal kellett megakadályozni a további csalásaikat. Na, hol is van most az az ügy. Kábé ott, mint a Bajnai-kormány ezermilliárdos költségvetési csalásai, a csontvázak, amik öt éve esnek kifelé a szekrényből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.