galéria megtekintése

Egy lány az uszodából

12 komment


Rab László

Milyen egyszerű lenne az élet, ha igaz lett volna a 73 éves építészmérnök halálhíre. Szép nem, de legalább egyszerű. Takáts Zsuzsanna, akit 18 évesen erőszakolt meg három kivételezett helyzetben lévő „sportember”, 55 év múltán, most nem tudott volna reagálni azokra a szégyellni való vádakra, amelyek például könnyűvérű nőként mutatták be. Gyárfás Tamásnak, az úszószövetség pompás diplomáciai érzékkel megáldott vezetőjének szájából is kicsúszott az a tisztázatlan megjegyzés a Kiss-ügy leg­elején, hogy „könnyen kapható lány” volt.

Ilyen és ehhez hasonló módon többen próbálták a halottnak hitt nő emlékét besározni. Az élet azonban kegyes hozzánk: Takáts ­Zsuzsanna az RTL Klubban szombaton elmondta, hogyan bántak el vele fiatal sportolók, akiket az ő megerőszakolása sem billentett ki a magabiztos előrejutásban. Úgy gondolták, megtehették, hogy a 41 kilós lányt lefogják, és meggyalázzák. Aztán pedig úgy gondolhatták, hogy a nem túl szigorú három év két hónapos börtönbüntetés helyett húsz hónapot is elég leülni Nagyfán. Úgy gondolhatták, amikor kijöttek, hogy megfizettek, kis baki ez csupán, és értetlenkedhettek amiatt, micsoda dolog az, hogy egy bulvárnak sem nevezhető valamilyen honlap újra előveszi a régi ügyet. Friderikusz Sándor is úgy gondolta, hogy „Kiss László életét lenullázták, mindenki szabad prédájává tették”.

Ami persze nem igaz. A Kiss László-ügyről egyre több részlet derül ki, az edzőszobor a porba hullt, Kiss László nem tudja ­megmagyarázni, miért gondolta azt 21 éves korában, hogy megerőszakolhat két bivalyerős társával egy 41 kilós lányt. Na jó, ezt senki sem tudná megmagyarázni. Kiss tesz ugyan rá egy tétova kísérletet, új jogi eljárásban próbálja igazolni, hogy nem minden stimmelt a bírósági ítélettel. Ez azonban nem lesz elég Takáts Zsuzsanna állításaival szemben, aki elmondta: nem volt számára kegyelem. Szigorúan és visszavonhatatlanul végrehajtották rajta az úszók a maguk ítéletét.

 

Azért megjegyezzük, hogy mekkora a különbség a bocsánatkérést mellőző Kiss, a még mindig támadó Lantos vagy a csöndben kushadó Várszegi úr és az 55 évvel ezelőtt megerőszakolt hölgy megszólalása között. Takáts Zsuzsanna méltósággal beszélt a kálváriájáról, amelyet sikerült átlépnie. Bosszút nem forralt sohasem. Nyilatkozatának legdrámaibb pontján elmesélte, tudott örülni a Kiss-tanítványok úszósikereinek! Az egyre kínosabb helyzetben lévő volt szövetségi kapitánynak viszont az asszony létezéséről az jutott eszébe, hogy ha él, az jó, mert akkor „megoldódik a dolog”. Lantos úrból az tört föl, hogy „így legalább kiderül a teljes igazság”.

Azt, hogy a bírósági ítélettel nem fejeződik be a bűnhődés, az egykori erőszaktevők nem értették meg. Pedig nagy tudású, a világot keresztül-kasul beutazó, sokat tapasztalt emberekről van szó. Eredetileg olyan élsportolókról, akik anyagi és erkölcsi sikerekben gazdag pályafutásuk során gyakran esküdtek arra, hogy tiszta versenyben gyűrik le ellenfeleiket.

És ezek az emberek úgy élték le az életüket, hogy egy percre se merült föl bennük, mi lett azzal a törékeny kislánnyal a sportuszodából. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.