galéria megtekintése

Egy kis botrány és a nagy

3 komment


Révész Sándor

A közvélemény értesült róla, hogy a titkos­szolgálat emberei titkos módszerekkel beszerzett kompromittáló információkkal be akartak szervezni valakit besúgónak. Ebből széles körben (melybe a mi lapunk is beleesett) azt a következtetést vonták le, hogy visszatértek vagy el sem múltak a rendszerváltás előtti idők, és talán nem is volt rendszerváltás a rendszerváltás.

Szerintem ez nem így van. Ami történt, a rendszerváltás előtt nem történhetett volna meg. Sok embert szerveztek be így. Volt, akit nem sikerült, de az sem kérhetett és kaphatott teret a nyilvánosságban. Az állampolgári közösségnek nem állt módjában egy ilyen ügyről tudomást szerezni, arról véleményt alkotni, ahhoz viszonyulni.

Ez döntő különbség. A titkosszolgálatoknak való kiszolgáltatottsággal szembeni önpusztító közöny feltörésére a kádári diktatúrában szinte semmit nem lehetett tenni, mert a nyilvánosságból ez a tárgykör ki volt rekesztve. Most nincs. A közöny ma már nem fátum. Csak tartós betegség, melyből ki lehet(ne) gyógyulni.

 

Nem mindegy, hogy ezt a mostani beszervezési kísérletet ki miképpen tartja elfogadhatatlannak. Általában vagy konkrétan? Szerintem a szabadságát féltő polgár nem tarthatja elfogadhatatlannak informátorok kompromittálással való beszervezését önmagában és általában. A cél nem szentesít minden eszközt, de azért rossz illatúakat is igazol. Vannak eszközök, amelyek alkalmazását általunk jónak tartott cél esetén helyeselhetjük, nem jó cél esetén pedig nem. Aki nem tisztázza, hogy általában vagy meghatározott esetekben utasít el valamilyen eszközt, hiteltelenné válik, amikor ugyanannak az eszköznek az alkalmazását helyeseli. Például igen helyes és fontos kompromittálással beszervezni besúgókat terroristakörökben, legyen szó nemzetközi körökről vagy Budaházy típusú hazaiakról.

Demokrata számára a titkosszolgálati eszközök általános elutasítása éppúgy lehetetlen, mint az általános elfogadásuk. A kádári diktatúra apologétái a sötét ávós múlt feltárása ellen azzal érvelnek, hogy titkos­szolgálatok a világon mindenhol vannak, ezeket egy rendszer sem nélkülözheti, tehát nem is lehet őket elítélni.

Ez közveszélyes ostobaság. Börtön és bíróság is van mindenféle rendszerben. De nem mindegy, hogy (csak) független bíróság által fair eljárásban elítélt törvényszegőket tartanak börtönben, vagy egy diktatúra vérbírósága által koncepciós perekben elítélt politikai foglyokat kínoznak bennük. A börtönnel (miként a titkosszolgálatokkal) vannak általános problémák is, de ettől még nem lehet teljesen nélkülözni őket jogállamban sem.

Az államvédelem titkosszolgálatainak tevékenysége akkor és annyira üdvös, ha és amennyire egy demokratikus jogállam egészét védik, mindenkit, aki az állam közéleté­ben tevékenykedik, akár kormányzati, akár ellenzéki szerepben, és mindenki ellen, aki a rendszert törvénysértő módon veszélyezteti. Ahogy tökéletes bíróság, rendőrség és börtön, úgy tökéletes titkosszolgálat sincs, és tökéletlenségeik, hibáik és bűneik leleplezése elemi közérdek, de van bíróság, titkosszolgálat stb., mely alapvetően azt teszi, ami a dolga. Ezt már a Laborcz által vezetett titkos­szolgálatról sem állíthattuk (bíráltuk is), de Orbán titkosszolgálata végképp nem ilyen. Arról nemcsak azt mondhatjuk, hogy a demokráciát nem pártatlanul védi, hanem azt is, hogy amit véd, már nem demokrácia, noha – és ez nagyon lényeges – még nem is diktatúra.

Június óta jogerős strasbourgi ítélet ítéli jogellenesnek, hogy Orbánék kézi vezérelt titkosszolgálata mindenféle jogállami garancia, bírói engedély nélkül figyeltethet és hallgathat le bárkit, alkalmasint azért, hogy kompromittálhassa az illetőt. A közvélemény éppúgy nem reagált erre az ítéletre, mint a kormány.

Ez az igazi baj. Ez a kis botrány mögött a nagy botrány. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.