galéria megtekintése

Egy ki nem tüntetésről

3 komment

Zsolt Péter

Az elmúlt hetekben olvashattunk, hallhattunk arról, hogy Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere nem kap kitüntetést, pedig felterjesztették rá. Pásztor szerényen úgy kommentálja ezt, hogy számára fontosabb Mari néni hálás szemét látni. A médiában sztori alakul, bal-jobb összecsapás­sztori. A DK-s felterjesztő tiltakozik, egy cikk címe azt sugallja, az volt a baj, hogy a polgármester „Még sosem énekelt Himnuszt Fidesz-ünnepségen”. Itt a lehetőség, hogy a baloldal a Pásztor feliratú pajzsot tarthassa a magasba. Ez már végképp nem a polgármesterről szól, s amennyire ismerem, nem is örül neki.

Sokan azt gondolják, az 50 éves községvezetés önmagáért beszél. Nem beszél. A sokszori megválasztás legitimációs tény, de nem több.

Tévedés, hogy Pásztort a baloldal szereti, a jobb meg nem. Van egy Facebook-csoport, az Együtt Veresegyházért. Már a neve is beszédes: Együtt. A csoport alapítói Pásztor Béla legélesebb kritikusai. Létezett egy politikai­lag semleges, de baloldali gyökerekkel is rendelkező, és aztán főleg liberális szimpatizánsokkal működő rádió, a Tavirózsa Rádió, mely Pásztor Bélát peres úton kényszerítette arra, hogy beköltözhessen a helyi Innovációs Központba. Ezt a rádiót a város kivéreztette. A rádió mögötti egyesület komoly szaktudással rendelkező zöldszervezet, mely ellenpolgármestert is állított 2010-ben, LMP-s támogatással. Ennek a Tavirózsa Egyesületnek rengeteg konfliktusa, hatósági ügye volt Pásztor Bélával. Én egy olyan egyesület elnöke vagyok – Élni Veresegyházon Egyesület –, amely akkor alakult, amikor Pásztor a Becton Dickinson nevű multinacionális céget kívánta letelepíteni közvetlenül a lakosok mellé. Talán ez a történet árnyalja – sőt, szerintem cáfolja is – azt az állítást, hogy a városvezetőnek a lakosok volnának a legfontosabbak. Jómagam is kaptam hálás kézfogást – és ez tényleg jó érzés –, mint Pásztor Béla, csak én azért, mert a Becton elvonult Tatabányára egy ipari parkba. (Veresegyháznak a rossz településfejlesztés miatt nincs ipari parkja, szanaszét szórva vannak benne az üzemek.)

 

A Becton-ügy volt eddig a városvezető leglátványosabb kudarca. Még népszavazás is volt, mely a mi kerületünkben 50% fölötti részvételt hozott, és elutasító volt. Ezek után Pásztor Béla a testülettel mégis megszavaztatta a gyár létesítését. De ez a gyárnak már sok volt. Akart már Pásztor krematóriumot, és akkumulátorgyárat is telepíteni. Ezeket is a lakosság ellenállása akadályozta meg, legutóbb pedig az adótornyok ügyében is meghátrálásra kényszerült a polgármester. A Pest megyei  DK-s képviselő tehát téved abban, hogy nincs ember Veresegyházon, aki ne szeretné Pásztor Bélát.

Pásztor Béla fejlesztési képességeit, építkezéseinek ütemét sok polgármester csodálja. Nem is értik, hogy csinálja, amikor az állam folyvást csak szigorít, hogy a települések eladósodását megakadályozza. Ez egy rabló-pandúr játék. Az ügyes városvezető mindig kitalál valamit. Ha történetesen itt dolgozna és nézegetné a szerződéseket Hadházy Ákos, biztosan feltűnnének neki a magasan fölülárazott tételek. Csak három aktuális esetet említenék: 21 ezer Ft/nm áron is vásárol a város területet, miközben maximálisan 9 ezer Ft/nm áron ad el. Hajlamosnak mutatkozik 420 ezer Ft/nm-es áron felújítani a plébániahivatalt, miközben luxuskivitelben újat építeni is olcsóbb lenne. Ajánlat érkezik szaktanácsadásra, amire a testület megszavaz 243 millió Ft-ot. A fő szaktanácsadó Kovacsics Imre, aki el tudja mondani, miképp kell fürdőt építeni, miközben semmi esély nincs a közeljövőben fürdőépítésre, mert a katolikus templom minden pénzt elvisz. Van Veresegyházának saját tévéje és újságja. Baloldali képviselőkkel karöltve majdnem sikerült egy jól átgondolt városi médiumfelügyelő és pénzosztó rendszert összehozni. Már éppen Pásztor Béla is elfogadta volna a javaslatunkat, amikor egy fideszes képviselő arra bazírozva, hogy 2010-ben megnyerik a választást, ezt megakadályozta. Azóta már gyakorlatilag nincs fideszes képviselő a testületben, de a helyi médiafinanszírozás olyan, mint másutt. Kizárja a kritikát, marad a helyi propaganda. Ezért kell a mi egyesületünknek a tájékoztatás feladatát fölvállalni.

Hiába van plurális országos média, nem derül ki egyikből sem, miért nem kaphat kitüntetést Pásztor Béla. Nem azért, mert politikailag elkötelezett – hiszen nem az, ő alapította a helyi kereszténydemokrata pártot, és tanácselnök is volt. A fő probléma az, hogy a látványos fejlesztések titka az elképesztő mértékű eladósítás. Ha minden településvezető ilyen „eredményes” volna, az ország pillanatok alatt összedűlne.

A szerző szociológus

*

Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.   

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.