galéria megtekintése

Egy karakter-öngyilkosság anatómiája

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

„Wolf Kati: Vuk dala,
100 Folk Celsius: Miki Manó,
Koncz Zsuzsa: Mici Mackó,
Brahms: Magyar táncok,
Strauss: Kék Duna keringő,
Rolling Stones: Let Me Slow Down,
The Kinks: You Really Got Me,
Avicii: Hey Brother”

(A margitszigeti zenélő szökőkút repertoárjából)

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Húsvéti Sajnálatos/Örömteli (a megfelelő aláhúzandó) Felcsúti Esemény elemzésébe, hogy tudniillik, akkor túlzás-e volna észak-koreázni, naprimer, vagy épp ellenkezőleg, nem-e volna túlzás, vagy akkor éppen a Ceausescu-párhuzam volna-e adekvát vagy satöbbi, és akkor a közpénzköltésügyi lélegeztetőgép-számlálókkal végzendő bonyolult aritmetikai műveleteket (lehet-e végtelenbe tartó cinizmussal osztani a nullmorált?), a pletykaalapú, exhas-hevenyészett kocsmai vagyonosodási vizsgálatokat heves következmények-nélküli-országozássalról ne is beszéljünk, ahogy a sportszakmai típusú matekozásról se, az átlagos magyar meccsrejáróra jutó állami és nem állami támogatások vonatkozásában (kapcsán), mindez meg-megvilágítva a magyar futball szakmai és erkölcsi állapotának erősen szórt fényével... és akkor még a rendszer lényegének (ha van neki olyan) meglátására irányuló kísérletek... szóval ebbe most ikszedikként beleállni nem tűnik túl érdekesnek, másrészt viszont ez az egész azért mégis olyasmi, mint az udvar végébe borított pótos ifányi érett istállótrágya, eleve nem lehet nem odanézni (eltakarja a napot), de ha mégis sikerülne (nem odanézni), akkor meg a szag, ugye.

 

Okosabbat nem is tudtam kisütni ebből, mint hogy ha én ezt, ami hétfőn objektíve történt, egy amolyan fikciós glosszafélében olvastam volna 2008-ban, kilencben vagy tízben akár, tribünöstül, Poltostul, Kovácsostul, CBÁ-stul, odanyilatkozóstul, mindenestül, hát én simán egy ultraelfogult, Orbán-fóbiás szélsőkommunista karaktergyilkossági kísérletnek gondoltam volna. Csont nélkül.

(Ad notam: Józsi bácsi a műröpüllőn. „Arra számítottam, hogy behugyozok, arra is, hogy be is szarok, de hogy ez az egész a nyakamba ömlik, arra nem.”)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.