galéria megtekintése

Egy feddhetetlen ember

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

E l kell ismerjem, tévedtem. Érzékcsalódás áldozatává váltam. Hagytam magam a saját orromnál fogva vezetni. Tettemre nincs mentség. Hisz nem vagyunk már gyerekek. Tudnunk kell, hogy ha az Elvarázsolt Kastélyba tévedünk, akkor amit ott látunk, azt nem szabad elhinni. Mert az csak egy trükk. A jelek szerint a politikai beszédekben sem az hangzik el, amit hallani vélünk.

Az egyesek szívét megdobogtató fideszes szónoklat, ami másoknak csak hamis macskazene, valójában a tudomány legmodernebb fogásait alkalmazó tömegpszichózis.

Én naiv, a süket fülemmel, a tompa agyammal azt érzékeltem, hogy Seszták Miklós, az új nemzeti fejlesztési miniszter, a végekről ingázó kereszténydemokrata ügyvéd parlamenti meghallgatásain azt ismételgette: neki csak egy ügyvédi irodája és egy autókereskedése van. Meg hogy nem offshore-lovag, mert nincs és nem volt külföldi cége. Meg hogy a lapunk által korábbi tulajdonaként feltüntetett bt.-ről „még” nem tud, de örömmel várja az adatokat, „hátha fontos”.

 

Szónoklattanból ötös, erkölcstanból szekunda. Az üzenet tagadhatatlanul átjön.

Alaposabb vizsgálattal viszont azt látjuk, hogy szavai csupán a magyar nyelv és az értelem próbáját ki nem álló, kusza pamacsok. A iroda- és cégtulajdonlás jelen idejű – a múltról nem tudunk meg semmit. Azt, hogy a miniszternek külföldi, ne adj’ isten, offshore cége lenne, eddig egy komoly cikk se állította. Ezt a hallgatóságra vetíteni, majd cáfolni – ügyes.

Annál inkább kijelenthető, hogy állandóan offshore-szerű cégek környékén sertepertélt, tett-vett: a tulajdonláson kívül sok egyéb viszony létezik. Igaz, szerinte azok nem is offshore-ok. Ja, akkor nem szóltunk.

És a bt., amiről „még nem tud”, mégis többször elismétli. És tényleg: egyszer sem mondja ki, hogy nem volt bt.-je. Csak azt, hogy ha valaki szerint volt, álljon elő. A frissen kinevezett miniszter tudta, hogy a közönség által oly megértően kezelt ügyvédkedésen túl is van szépségpetty a „még nem tudok róla”, „nem kellett tudnom róla” és más hasonló kibúvókkal mindeddig patyolattisztán tartott életrajzon.

Pedig tényleg csak néhány kis, utóbb felszámolt kényszervállalkozásról van szó. De ezeket sem ismerhette el. Inkább lapunkat igyekezett nevetségessé tenni. Végül is mégse értem.

Céges ügyekben oly járatos jogászként miért hagyta ki a számításból, hogy ezek az adatok nyilvánosak, az elektronikus adatbázisok kiadják, a papírok megtekinthetők a cégbíróságokon? Mire gondolt? Tán isteni közbeavatkozásban reménykedett? Amúgy az egyik akta néhány éve állítólag tényleg majdnem elpusztult egy esőzésben. Valami fura okból azonban, míg a többi elázott, ez száraz maradt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.