galéria megtekintése

Egy demagóg ötlet

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.

Fábri Ferenc

A férfiak negyvenéves munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetősége éppoly rossz, populista ötlet, mint a nőkre vonatkozó hasonló szabály, amelyet a Fidesz megvalósított, noha minden, kicsit is gondolkodó ember tisztában volt vele, hogy az ország gazdasági helyzete nem teszi azt elfogadhatóvá.

Hazánk elöregedőben van, egyre kevesebb gyerek születik, miközben az emberek élettartama meghosszabbodott. A fiatalok jelentős része külföldre távozott, és sokan tervezik ezt. Így egyre kevesebb embernek kell(ene) kitermelni a nyugdíjakat. Ez a folyamat előbb-utóbb a nyugdíjrendszer összeomlásához vezet, amit többféle módon lehet megakadályozni. Emelni kell a nyugdíjkorhatárt. Lehetővé kell tenni a részmunkaidős foglalkoztatást. Jobb munkakörülményekkel, magasabb fizetéssel, demokratikusabb közélettel meg kell állítani az elvándorlást. Haza kell csábítani, akit lehet. Csak úgy lenne szabad engedni a korábbi nyugdíjba vonulást, ha az a járadék csökkenésével járna. A nemek közti egyenlőséget e téren is meg kell valósítani, ugyanakkor a nők szüléssel és gyermekneveléssel eltöltött éveit figyelembe kell venni. A nyugdíjak fölé plafont kell húzni, nem szabad hagyni, hogy azok bármeddig emelkedjenek a befizetések arányában. Növelni kell a munka hatékonyságát, modern ipari technológiákkal, nagyüzemi mezőgazdasági módszerekkel.

A mai kormány ezzel-azzal próbálkozik is (például épp a legkisebb járadékokat csökkentette), ám nem képes felfogni a problémát a maga egészében. A közmunka révén rombolja a hatékonyságot, rengeteget költ arra, hogy értéktelen és fölösleges tevékenységgel foglalkoztasson embereket. Csak napi politikai célok lebegnek előtte, elsősorban a hatalom megtartása. A távolabbi jövő nem érdekli. Az ország versenyképessé tétele helyett presztízsberuházásokra szórja a pénzt, stadionoktól festményekig, a Vár rekonstrukciójától a vasfüggönyig, a Seuso-kincstől a liget beépítéséig, a paksi atomerőmű indokolatlan bővítésétől az olimpia lázálmáig. Eközben a tényleges, termelő, a foglalkoztatást növelő beruházások szintje évek óta rendkívül alacsony.

 

Az oktatás időbeli és minőségi korlátozása szintén a termelékenység ellen hat – a magasabb színvonalú munka magasabb bérezése gazdagítaná a nyugdíjkasszát is. A politikai viszonyok lezüllesztésével, az élet minőségét meghatározó ágazatok, így az egészségügy vagy a szociális szféra kiéheztetésével a kormány csak fokozza az elvándorlási kedvet. A magánnyugdíjpénztárak lerablása az emberek öngondoskodását is visszafogta. Ha így mennek tovább a dolgok, a szakszervezetek bornírt és demagóg ötlete nélkül is csődbe fut a nyugdíjrendszer.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.