galéria megtekintése

Egy be, egy ki

10 komment


Dési András

Nyújtó alhadnagy valamikor az 1950-es évek elején, az Őrségben, a határ mentén gondosan felgereblyézett földcsíkon két lábnyomot fedezett fel hajnalban. Az egyik lábnyom az országból kifelé, a másik befelé vezetett. Moldova György Katonadolog című novellájának hőse megírta a jelentését: az éjszaka folyamán semmi különös nem történt, egy személy bejött, egy személy kiment, Magyarország létszáma változatlan.

Valahol a fentiek szerint kellene működnie a Görögország és Törökország között hétfőn indult menekültcserének. Az élet persze sokkal bonyolultabb és kegyetlenebb, s itt végképp igazi tragédiákról van szó. Görögországból elindultak az első kompok a migránsokkal, miközben a török oldal felől – ugyan a korábbinál kisebb számban – érkeznek a menekültek. Nekik már alig van reményük arra, hogy továbbmehessenek Európa felé.

A menekültcsere, de hívhatnánk embervásárnak is – a szíriaiakat illetően legalábbis –, az „egy be, egy ki" eljárás része. Az Euró­pai Unió minden visszatoloncolt szíriai menekültért befogad egy szíriai háborús menekültet a törököktől. Mindenki másnak mennie kell. Húszan-harmincan tegnap meg is érkeztek Németországba. Minden problémát azonban ez sem old meg, hiszen a cserében részt vevők számát 72 ezerben maximálták. Ami csepp a tengerben, ha azt vesszük, hogy Törökországba a becslések szerint közel 2,5 millió szíriai menekült a polgárháború és az Iszlám Állam terrorja elől. Mennyi a 72 ezer? Három százalék. Szinte semmi.

 

Mégis komoly vállalás egy sok szociális gonddal küszködő államtól, amelynek azonban illene emberként kezelnie mindenkit.
A visszaküldés rideg körülmények között zajlik. Minden egyes menekültet rendőr kísér, állítólag volt, akit meg is bilincseltek. A legtöbb menekült számára a törökországi visszaút ugrás az ismeretlenbe. Bár már megtapasztalták az ottani körülményeket, hogy most pontosan mi történik velük, azt senki sem tudja. A szírek mellett sok más védelemre szoruló is akad. Irakiak, afgánok. A túlterhelt törökök valószínűleg a legrövidebb úton megszabadulnak tőlük. Az Európai Unió által a menekültellátásra felajánlott hárommilliárd eurót nem rájuk költik.

A kitoloncolás során az érintetteket rabokként kezelik. A megbilincseltek erre agresszivitással reagálnak. Az elrettentő fotók, híradó-tudósítások, a politikusok megnyilvánulásai a félelmet növelik a lakosságban, amelyik a vasra vertekkel szemben maximális szigort vár el. Az egész eljárás a számok körül forog, minden a matematikáról szól. A sorsok, az életek alig érdekelnek valakit.

Az embercsere nem vonatkozik a március 20-a előtt Görögországból érkezőkre. Ők legalább ötvenezren vannak, lényegében fogságba estek. Az uniós tagállamoknak segíteniük kellene a görögöket, hogy emberi körülményeket teremtsenek nekik.
Közben Líbiában 200 ezer menekült várakozik nyugodtabb tengerre, hogy nekiinduljanak. Ahogy tették egy éve. Meg azelőtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.