galéria megtekintése

Ébresztő

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ébresztő – üzenték a görög választók Európának, pontosabban a Görögországot pénzügyi lélegeztetőgépen tartó EU/IMF-párosnak. A vasárnapi választásokon a legtöbben olyan pártra szavaztak, amely elutasítja az EU/IMF-duett által a hitelek fejében igényelt megszorításokat, és amely a kisemberek nyelvén beszél. Ki ne szeretné azt hallani, hogy a polgárokat nem lehet fizetéscsökkentésekkel és adóemelésekkel nyomorgatni?

S bár a Sziriza emlegette humanitárius katasztrófa talán túlzás a görögországi állapotok leírására, aki az elmúlt években ottaniakkal beszélgetett, tapasztalhatta: egyre mélyebbre süllyednek a reménytelenségbe. Ennél rosszabb aligha lehet – gondolták a választók, akik az első helyre repítették a radikálisan baloldali mozgalmat.

Ébresztő – üzenik majd Brüsszelből, Berlinből, mindenhonnan Európából. Lehet elégedetlenkedni, de még nem utaltuk át a 240 milliárd (!) eurós csomag utolsó részletét. S tudjuk, hogy a beígért Sziriza-jövő – megszüntetett megszorítások, visszaemelt fizetések, beruházások – rengetegbe kerül, újra a kasszához kell majd járulni, de nem adják ingyen a hiteleket. És azt is tudjuk, hogy a Sziriza a görög adósság egy részének elengedését követeli, csakhogy ehhez nekünk is lesz egy-két szavunk.

 

Ébresztő – ezt már mi üzenjük, mert valami nagyon nem működik. A megszorítások nem oldottak meg semmit, de a görög gazdasági káosz is tarthatatlan volt. A feneketlen kút elnyelne újabb 240 milliárdot is: ezt senki sem akarja, ám hogy mit is akar Európa, azt vasárnapig sűrű homály fedte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.