galéria megtekintése

Dunaújország

12 komment


Pető Péter

A dunaújvárosi 4-es körzet időközi önkormányzati képviselő-választása hatalmas MSZP-bukást hozott, szimbolikusan véget vetett Tóbiás József elnöki korszakának, nagy sikert jelentett Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának, az asztalra tette az együttműködés és/vagy előválasztás ügyét, és megmutatta, milyen kihívásokkal küzd a magyar baloldal.

E bevezetés nem karikatúra, hanem összegzés. Egy sose látott, tökéletesen ismeretlen szereplőkkel zajló, lokális hatalmi szempontból érdektelen, 1177 szavazat alapján eldőlő helyi választáson emelték idáig a tétet a pártok. Egy olyan körzetben, amelyet ellenzéki mintaterepnek találtak ki. A kormánypárti képviselő gyilkosság gyanúja miatt mondott le mandátumáról, a közvilágítási projekt csődje sötétségbe borítja esténként az utcákat, s mindez egy iparvárosban történik.

Erre jön a baloldali vita arról, hogy az MSZP-nek a korábbi együttműködés alapján utat kell-e engedni a DK-nak, majd a szocialisták borzasztó kudarca: nemhogy a Fidesz megtartja a képviselői helyet, de a DK tönkreveri az MSZP-t, amely éppen csak megelőzi az országos felmérésekben láthatatlan PM-et.

 

A DK szerint az MSZP segített a narancssárgáknak győzni, továbbá itt a bizonyíték arra, hogy együttműködés nélkül nincs siker, miközben a baloldali pártok versenyében harmadik PM siet leszögezni, hogy előválasztásra van szükség, Tóbiás a párt helyi elnökével vitetné el a balhét, és azt mondja, nem volt alkalmas a jelölt, aki mellett korábban azt hozták fel: 14 éven át volt képviselő.

E politikai társasjáték közveszélyes szereplői azok, akik a politikát összekeverik az elsősök számtanleckéjével. Elkezdik összeadni a baloldaliként definiált pártok szavazatait a százas számkörben, és kijelentik: annyi elég lett volna a győzelemhez.

Lehet, csak éppen annyi voksuk nincs. Nem tudjuk, miként alakult volna a választói magatartás, ha mások indulnak, mások nem indulnak, ha egyetlen baloldali jelölt indul és így tovább. Érzelem, számítás, egyéni érdek – sok minden mozgathatja a szavazót. Otthon maradtak-e a baloldali szavazók, mert külön indultak a pártok? Döntöttek-e a DK mellett, mert az MSZP-t hibáztatták a helyi konfliktusért? Mivel semmilyen biztos információ nincs a helyi miértekről, csak a mesék versenye zajlik.

És ennek most van itt az ideje. Ez ugyanis az az időszak, amikor még próbálgathatják erejüket, a Fidesszel szembeni felállás lehetőségeit, megmutathatják, kik ők és mit akarnak. A baloldali versenyt is el kell dönteni. Én az előválasztásban hittem másfél éve is, ma is abban hiszek. Ám legitim a tárgyalóasztal mellett eldöntött koordinált indulás melletti érvelés is. A dunaújvárosi eset pozitív olvasata, hogy üzen a baloldali politikusoknak, milyen lehetőségeik vannak, miről kell beszélniük.

Ám van negatív olvasat is. E szerint a vereség azt jelzi, gyenge az ellenzék. Hiszen a baloldal papíron legerősebb pártját (MSZP) úgy törte ketté a második legerősebb (DK), mint a ropit. Az eredmény újra az Összefogás, összefogás! rigmust hozza el, ami rövid távon is képes legyilkolni a baloldali politikát. Ráadásul még akkor is nyer a Fidesz, ha éppen gyilkosság gyanújával, a tökéletes erkölcsi megsemmisüléssel távozik képviselője. Vele szemben áll a vezető nélküli, széttöredezett, megtört, megoldatlan szervezeti és kulturális kihívásokkal küzdő baloldal.

Márpedig aktuálisan úgy látszik, a pozitív olvasat a remény, a negatív a valóság. Bár ezt a választást a dunaújvárosi 4-es körzetben rendezték, amelynek országosan semmilyen jelentősége nincs, nem árt megjegyezni, amit láttunk.

Hogy ne lepődjünk meg, ha 2018-ban Dunaújországba megyünk majd szavazni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.