galéria megtekintése

Dühkitörés

7 komment

A szerk.

Vasárnap ismét háborúra emlékeztető jelenetek zajlottak a görögországi Idomeni közelében a macedón határ mentén. Az ittrekedt tizenegyezer emberből néhány százan megpróbálták áttörni a határzárat, amikor ez nem sikerült, köveket hajigáltak a rájuk könnygázgránáttal lövő macedón kommandósokra.

A menekültekkel érkező veszélyekre figyelmeztetők igazoltnak hihetik ellenérzéseiket, de az idegenek érdekében felszólalók is találhatnak lehetőséget, hogy az Idomeniben uralkodó embertelen körülményekről beszéljenek. Ezzel azonban mindkét tábor csak visszaél azok kilátástalanságával, akik a menekültválság frontjai között rekedtek.

A vasárnapi csata kiindulópontja egy szórólap volt, amelyen aktivisták buzdították csoportos határátlépésre a migránsokat. Sokan kisgyerekekkel indultak neki az útnak. Akik azonban őket azzal hitegették, hogy végre mehetnek Németország felé, valószínűleg politikai motivációból vezették félre őket. A határ megnyitását akarják elérni, ha kell, konfrontáció árán.

 

A görögök a többi uniós tagállammal tétlenül nézik az Idomeniben uralkodó állapotokat. Az ittrekedt emberek megérdemelnék, hogy sorsukat megnyugtatóan rendezzék, ám most Európának az az érdeke, hogy a távoli menekülttáborokba és nyomortanyákra is eljussanak az elborzasztó képek. Ha a magyar autópályán való vonulás és németországi érkezés azt jelezte: érdemes elindulni, most legyenek olyan fotók, hogy nem érdemes.

A vasárnap a határnál balhézók próbálták maguknak is bizonyítani, hogy potens emberek. Pedig csak játékszerei egy hatalmas meccsnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.