galéria megtekintése

Doxa

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Tell Vilmos újfent előkapta a nyilát, és szétzúzta a jegybankárok fejére illesztett almát. A helvét hős szerepében ezúttal Thomas Jordan jegybankelnök lépett fel, aki váratlanul elengedte az euróárfolyamhoz kötött frankot, hadd keresse meg a helyét a piacon. Rögtön maga elé is emelte országvédelmi pajzsát, és 0,75 százalékra tette a betéti kamatot. Mínuszban. Aki frankban akarja védelmezni a pénzét, rögtön felejtse el a kamatot.

A védelmi gát elbontása miatt pánik söpört végig a tőzsdéken és a devizapiacokon. A frank jegyzése a 400 forintot is meghaladta, ami a vicc kategóriájába tartozik. A Doxa az Doxa marad, ugyanazt az időt mutatja, csak most szokatlan módon kicsit előresietett. Vissza fogják állítani, mert a rendszer működéséhez a pontos idő ismerete nélkülözhetetlen.

A magyar kormányt most lehet dicsérni, hogy időben intézkedett a devizahitelesek kimentéséről. Már délben be is robbant Varga Mihály minisztériumának saját előrelátását magasztaló közleménye. Egyelőre a többség valóban páholyból szemlélheti, hogyan rendeződnek az árfolyamok. Mások nagyon nem.

 

És mindannyian eltűnődhetünk azon, hogy ha Svájc, egy miniállam ezt megteheti, mire lenne képes mondjuk Kína. Az Egyesült Államokról már ne is beszéljünk. Tudomásul kell vennünk, hogy a lapokat nem nálunk osztják. Lehetőségünk legfeljebb arra van, hogy megpróbáljuk tematizálni a nemzetközi közvéleményt. Például bevándorlásellenes otromba nyilatkozatokkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.