galéria megtekintése

Dömpingverseny

14 komment


Aczél Endre

A brit acélgyárak körülbelül olyan ütemben zárnak be, mint Mrs. Thatcher idejében a bányák. A különbség annyi, hogy a szén annak idején állami kézben volt, az acélművek pedig most már magánkézen, jobbára nem is honi tulajdonosok kezében. Nagyfokú az azonosság viszont abban, hogy a konkurenciához képest mindkettő drágán termelt, illetve termel, és az államnak nem akaródzik segítséget nyújtani veszteséges iparágak életben tartásához.

A Vaslady persze megtehette volna, hogy a kincstár tartalékait mozgósítja a brit ipar hajdani ékkövének megmentésére, de elvi okokból ellenezte, hogy a köz pénzét olyasmire költsék, ami az ő piaccentrikus gazdasági filozófiájával homlokegyenest ellenkezik. Mai utóda, David Cameron meg azért tehetetlen (bár nem egészen), mert az Európai Unió szabályai szigorúan korlátozzák az állami beavatkozást.

Történetünkben a konkurencia neve Kína. Ázsia, sőt a világgazdaság legnagyobb „tigrise”, egyszersmind legnagyobb acéltermelője erőteljesen visszafogta azokat az infrastrukturális beruházásokat (utak, vasutak, hidak, gátak), amelyek a legtöbb acélt igénylik, ergo olyan többlete támadt, amelynek piacot kellett találnia. Ez az unió, benne Nagy-Britannia, ahol a kínaiak majdhogynem fele áron kínálják az acélt az önhibájukon kívül valóban magas önköltséggel dolgozó brit termelőkhöz képest. Egy év alatt sikerült is Kínának megdupláznia nagy-britanniai exportját. Erre rámegy pár ezer brit munkahely. A brit acélgyártók farkast, azaz dömpinget kiáltanak és tisztességtelen versenyt, hiszen tudnivaló, hogy a kínai állam annyival támogatja az acéltermelőket, amennyivel csak akarja. De mit lehet tenni? Szinte semmit. A kínai kormányt és a tartományokat semmi se fékezi.

 

A világgazdaságban ezzel párhuzamosan zajlik egy, az acéllal összemérhetően létfontosságú termék, a kőolaj piacán egy különös verseny. Ott az Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia között tart a „meccs”, napi rendszerességgel felhangzó dömpingvádakkal. Mint tudjuk, az olajár a mélyben van, ám a legnagyobb termelők, az OPEC – szaúdi vezérlettel – tavaly úgy döntött, hogy szemben minden korábbi gyakorlattal, nem csökkenti a kitermelést. Inkább hagyja, hogy az olajár tovább zuhanjon. Inkább felesleget halmoz fel azzal a felkiáltással, hogy az importőrök gazdasága előbb-utóbb talpra áll, a kereslet visszatér a válság előtti szintre, és az olajár követi az ébredező konjunktúrát.

Ennek most semmi jele, de miként a kínaiak az acéljukkal, a szaúdiak is új piacok után néznek. Megjelentek Lengyelországban, amely eddig abszolút orosz vadászterületnek számított. Óriási árengedménnyel kínálják az olajukat, akár úgy is, hogy veszteséggel értékesítik. (Ez a kínai acélra is áll.) Annál tudniillik nincs komolyabb trófea, mint piacot megtartani és piacot szerezni bármi áron. A szaúdiakat a manőverezésben éppúgy nem korlátozza semmi, mint a kínaiakat. Eredetileg úgy gondoltam, hogy a szaúdiak – amerikai megrendelésre – az oroszokat akarják kivéreztetni, mert ők jobban bírják a versenyt. Idővel rájöttem, hogy a palaolaj amerikai bajnokait kényszerítik olyan versenyre – lévén ennek a kitermelése tízszer annyiba kerül, mint a szaúdi olajé – amelyben csak a tengerentúliak veszthetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.