galéria megtekintése

Döcög az úthenger

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.

14 komment


Horváth Gábor
Népszabadság

Szerdán ha lassan, ha döcögve is, de megérkezett az Európai Unió központi hatalmainak úthengere, és súlyánál fogva elsöpört a menekültek ügyében mindent, ami az útjába került. A magyar–szlovák–cseh–román ellenszavazatokat is. Az unió ezzel végre közös cselekvésre szánta el magát. Másrészt, mintha ott se lenne az a szép, csillogó kerítés a déli határokon, minden eddigi rekordot megdöntve, 10 046 ember érkezett e napon Magyarországra.

És ez volt a napja annak is, hogy Orbán Viktor nyílt kihívást intézzen mentora és eddigi védelmezője, Angela Merkel ellen. A bajor keresztényszocialistákat maga mögött tudva Münchenből üzente Berlinnek, hogy „ne legyen erkölcsi imperializmus”, azaz ne akarja senki a morál alapján megítélni azt, amit a magyar kormány tesz az utóbbi hónapokban. Ezzel beismerte, hogy bizonyos értelemben amorális, amit tesz. Erre vall az is, hogy Francois Hollande francia elnök a magyar intézkedések kapcsán feltett kérdésre azt találta mondani, hogy Európa egy értékközösség, ezért azoknak, akik nem osztják értékeit és elveit, el kell gondolkodniuk arról, helyük van-e az Európai Unióban. Volt még egy nem nagyon reklámozott, Donald Tusk által egy szmájli kíséretében „lényeginek és energikusnak” minősített (vagyis kiabálós) párbeszéd Orbán Viktor és Werner Faymann osztrák kancellár között.

Nem úgy tűnik, hogy a magyar kormányfőnek sikerült ráerőltetnie akaratát Európára. Az, hogy Orbán hat pontjából öt végül valamilyen formában visszaköszön az EU-csúcs döntéseiben, csak azt jelenti, hogy javaslatai eleve elébe mentek a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök felvetéseiben már előzetesen körvonalazódott német–francia kívánságoknak. A harcias retorika végül csak arra szolgált, hogy ne tűnjön fel a magyar kormányfő kezében lévő fehér zászló.

 

A menekültügyben elszenvedett fiaskónál azonban nagyobb baj is van. Hosszabb távra is elúszni látszik annak a lehetősége, hogy a magyar érdekek figyelembevételével szülessenek döntések az Európai Unióban. Orbán öt év alatt elérte, hogy új mechanizmusok alakuljanak ki, és Magyarország immár a periférián is a peremre csússzon. Mivel kiderült, hogy képtelenség vele együtt haladni, Európa megtanulja, hogyan kell nélküle.

Botorság lenne azt hinni, hogy Faymann vagy Hollande szocialistáinak esetleges választási veresége megoldaná a problémát. Az osztrák vagy francia érdekek akkor is hasonlóak lesznek a mostaniakhoz. Kis országnak akkor van esélye elérni céljait, ha ügyesen köt szövetségeket. Folyton elfelejtjük, hogy a Tenkes kapitánya csak a tévében győz. A Nézőpont Intézet felmérése szerint ötször annyi magyar (24 százalék) tartja felelősnek az Egyesült Államokat a menekültválságért, mint a magyar kormányt (5 százalék). Az Európai Uniót 19, az Iszlám Államot 15 százalék említette, Bassár el-Aszad kegyetlen szíriai rezsimjére, amely miatt a polgárháború kitört, rá se kérdeztek. Így nem lesz könnyű sem megérteni a világot, sem alkalmazkodni hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.