galéria megtekintése

Disznóságok

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Orbán Viktornak nagy napja volt tegnap, hiszen senki nem tüntetett ellene, továbbá hazalátogathatott az övéihez, méghozzá hivatalosan: először Felcsúton részt vett Flier János vállalkozó marhatelepének avatóján, majd Alcsútdoboz mellett a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Búzakalász 66 Felcsút Kft. mangalicatelepének átadásán.

Még az is megfordulhatott a fejében, hogy a felcsúti stadion közvetlen szomszédságában lévő, kultikus otthonában száll meg éjszakára, ha már arra járt, s akkor ehetne valami jó kis marhaszeletet vagy egy kis disznóságot, ezt-azt, arrafelé szereti elengedni magát és a gasztronómiai élményeknek hódolni: a kolbászos-hagymás tojásrántottát, mint tudjuk, bizonyosan enkezével süti és a legjobb őrölt paprikával hinti, úgy csúszik rá a pálinka.

Ha esetleg volna még valaki ebben az országban, aki nem tudná, Lévai Anikónak, a miniszterelnök feleségének közös földtulajdona van Flier Jánossal, aki családtagjaival együtt az országos átlag tízszeresét, 377 hektárt nyert el a nemzeti földalapkezelő földpályázatán. Nyilvánvalóan azért, mert mindig ő adta be a legjobb pályázatot. Még könnyebb azonosítani a másik szerencsés vállalkozót, Felcsút polgármesetrét, a helyi labdarúgás atyaistenét, a magyar vállalkozók vállalkozóját, aki egyszerű gázszerelőből küzdötte fel magát Isten és Orbán Viktor hathatós segedelmével milliárdos vállalkozóvá: Mészáros Lőrincet.

 

Vele szintén nem bánt szűkmarkúan a nemzeti földalapkezelő, ő és családtagjai 1377 hektárt nyertek el, hiába, no, pályázni tudni kell. Mészáros Lőrincről még két dolog állítható bizonyosan: az egyik, hogy egészen egyedülálló technikával bánik a szotyihéjjal, hiszen eddig véletlenül sem köpte le a meccseket vele szoros közelségben élvező kormányfő kabátját. A másik az, hogy ő bérli a miniszterelnök édesapjától azt a majorságot, amely egykoron József főhercegé volt.

Ha valaki mindebből azt a következtetést vonná le, hogy e két tisztes úriember, Flier János és Mészáros Lőrinc valójában az Orbán család vagyonát kezeli, forgatja, ássa, túrja, pályázza, téved. Nem. Erről bizonyosan nincsen szó, hiszen itt zérótoleranciát üzent a korrupciónak személyesen a miniszterelnök, aki tegnap összekötötte a kellemest a hasznossal, és felavatta a 430 millió forintos állami támogatásból épült marhatelepet, majd Mészáros disznótelepét, és talán még haza is vitt egy kis falnivalót.

Apropó, ha már korrupció: van úgy, hogy az ember szereti megjutalmazni a hozzá közelállókat, úgy alakítani a dolgokat, hogy bizonyosan jól járjanak, még ha nem is ők nyerik a legtöbbet, de az mára a mindennapjaink részévé vált, hogy mindent ugyanazok visznek: trafikot, földet, áruházat, állami pénzt, mindent, ami mozdítható és azt is, mi nem. Itt nem ügyek vannak, azok csak disznóságok, a rendszer maga az ügy, és ha esetleg Orbán Viktor a napokban marhát vagy disznót fogyasztana, jó étvágyat kívánunk hozzá, csak arra kérjük, vigyázzon a refluxra, kezd népbetegséggé válni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.